Special

Primul meu Biz World

29 ian. 2016 3 min

Primul meu Biz World

Reading Time: 3 minute

Stiam, dinainte sa ajung sa fac parte din echipa, ca la fiecare inceput de an jurnalistii de la Biz se muta timp de o saptamana in marile capitale ale lumii.

Intr-o perioada in care mass media in general si presa scrisa in special incerca sa faca fata crizei, ideea lor nu doar ca imi starnea admiratia, dar ma facea sa fiu mai optimista in ceea ce priveste viitorul meu ca jurnalist.

In timp ce altii incercau diverse carpeli pentru a taia din costuri, numite frumos artificii de eficientizare, echipa Biz privea in perspectiva. Vedea Romania din afara si venea cu noi abordari si un alt mod de analiza a mediului de business romanesc – acela al marilor companii care aleg sa investeasca la noi si al romanilor care au reusit sa isi construiasca o cariera in afara granitelor.

De aceea, printre primele intrebari pe care le-am pus colegilor cand am ajuns in redactia Biz, dupa ce am aflat care este laptopul meu si unde este cafetiera, au fost cele legate de organizarea acestor editii speciale ale revistei.

Am aflat ca deja se stabilise urmatoarea tara, Austria. Motivul? Este al doilea investitor in Romania, dupa Olanda. Insa, chiar daca Olanda este primul investitor, banii nu sunt olandezi, cum ne preciza zilele trecute un bancher, facand referire la regimul fiscal mai prietenos din aceasta tara, care determina multe companii s-o foloseasca drept baza pentru extinderea internationala.

Mai mult, despre Viena se poate spune ca este un pic si capitala Romaniei, fiindca aici se iau aproape zilnic decizii cu un impact major asupra economiei romanesti. Este suficient sa amintesc ca aici isi au cele mai mari banci din Romania companiile-mama?

Sau ca aici simtim si pulsul pietei imobiliare care, apropo, estimarile sunt optimiste si, desi dupa criza prognozele sunt mai rezervate, este anuntata o crestere stabila.

Experienta #BizAustriafoto2

Am plecat din tara cu mari, mari emotii. Le-am recunoscut cu greu in fata colegilor cand ii vedem cum se pregateau febril de plecare. Nu stiam ce se va intampla si cum, aveam multe intrebari, dar mai ales temeri sa nu mi se anuleze interviurile!

M-au ajutat mult colegii. Parca erau de cand lumea aici, desi doar doi mai fusesera in Austria. Se vede experienta. Hotelul era ales strategic, aproape de centru si mijloacele de transport. Totul era trecut intr-un plan comun in care fiecare stim unde sunt colegii, la ce intalniri si cu ce fotograf. Iar teama mea ca austriecii ne vor privi de sus s-a dovedit a fi nejustificata.

Unul dintre romanii care si-au construit o cariera frumoasa la Viena mi-a spus clar ca raceala austriecilor este un mit. Era primul interviu la care mergeam si a reusit sa ma linisteasca.

Si, desi ma asteptam ca austriecii sa fie rigizi si stricti, am vazut dupa primele intalniri ca, din contra, sunt prietenosi si relaxati, gata sa iti ofere, daca ai nevoie, informatii sau ajutor.

Dar ceea ce-i caracterizeaza cel mai bine este organizarea. Lucreaza organizat si bine, cu rezultate care se traduc, bineinteles, in eficienta.

Dar cel mai mult mi-a placut entuziasmul romanilor care lucreaza aici. Toti cei pe care i-am intalnit mi-au spus ca s-au adaptat repede. Ca intri usor in sistem daca respecti regulile, clare si valabile pentru toata lumea, si ca, daca esti bun, iti poti construi cariera pe care ti-o doresti.

Si, trebuie sa recunosc, respectul pe care colegii din diferitele companii in care lucrau ii aveau fata de interlocutorii mei romani m-a incantat!

Ce este de fapt Biz World

De 6 ani, echipa Biz realizeaza editiile speciale Biz World in marile capitale ale lumii care influenteaza economic si politic tara noastra.

Acestea reprezinta unul dintre cele mai dragi proiecte ale echipei si se gandesc cu mult timp inainte. De cand am devenit parte din echipa am vazut cata pasiune si energie pune fiecare coleg in acest proiect. Mai mult, pentru saptamana din ianuarie cand intreaga redactie se muta intr-o noua capitala, pregatirile incep cu 5-6 luni inainte.

Pana acum, colegii mei au fost la Bruxelles – inima Uniunii Europene, Londra – centrul financiar al continentului, New York & Silicon Valley – locurile in jurul carora graviteaza businessurile globale, Berlin – noul hub digital al planetei si anul trecut in Singapore – orasul-stat unde viitorul este deja prezent.

Astazi, cu mare bucurie ma numar si eu intre jurnalistii care formeaza echipa #BizAustria si am vazut cum se creeaza o adevarata magie din spatele acestui proiect.

Dar, dincolo de interviuri, de zecile de intalniri si sedinte foto, Biz World este un altfel de teambuilding. Este o perioada plina in care luam impreuna micul dejun sau cina, in care intalnim si vorbim cu oameni unul si unul, din cele mai evoluate tari din lume, dar mai ales invatam sa visam si ne bucuram la propriu de marile capitale ale lumii!

#BizAustria este un proiect Biz realizat in parteneriat cu ‪‎BCR, Austrian Airlines, ‎Raiffeisen Bank si Eurolines.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: