Finanțe

Profit net în creștere cu 171% pentru Patria Bank în primul trimestru din 2024

Reading Time: 2 minute

Patria Bank a înregistrat un profit net de 8 milioane lei aferent primelor 3 luni ale anului în curs, reprezentând o creștere cu 171% fața de aceeași perioadă a anului precedent. Rezultatul încorporează noua taxă pe cifra de afaceri, de 2%, aplicabilă instituțiilor de credit începând cu anul 2024.

Banca a înregistrat o creștere a venitului net bancar cu 14% în primele 3 luni ale anului 2024 față de aceeași perioadă din 2023, având o evoluție pozitivă pe toate categoriile de venituri, susținută în principal de veniturile nete din comisioane și cele din activitatea financiară. Profitul operațional a fost de 9,4 milioane lei, în creștere cu 18% față de aceeași perioadă a anului precedent.

„Aceste rezultate sunt o confirmare a direcției noastre strategice și a demersului nostru privind dezvoltarea unui model de afaceri sustenabil care să asigure consolidarea profitabilității și menținerea acestor evoluții pe tot parcursul anului 2024. Într-un context macroeconomic volatil și incert, îmbunătățirea profitabilității demonstrează adaptabilitatea băncii la condițiile actuale de piață.”

Valentin Vancea, CEO Patria Bank

Acțiunile comerciale strategic orientate, împreună cu continuarea parteneriatelor de garantare și finanțare, intensificarea finanțărilor de tip green energy, cât și lansarea de noi produse calibrate conform nevoilor clienților, au contribuit semnificativ la aceste performanțe comerciale, reflectate de creșterea cu 48% a vânzărilor de credite noi în T1 2024 față de T1 2023.

Capitalurile proprii ale băncii prezintă o creștere cu 8,6 milioane lei în primele 3 luni ale anului, +2% față de decembrie 2023. Strategia de reducere a expunerilor neperformante a continuat în 2024 cu rezultate foarte bune, rata expunerilor neperformante (NPE) diminuându-se cu 29% în ultimele 12 luni.

În cadrul Grupului Patria Bank, activele administrate de SAI Patria Asset Management s-au majorat în primul trimestru din acest an cu 35,6% față de sfârșitul lui decembrie 2023, evoluție susținută de expansiunea accelerată a fondurilor de tip ETF administrate. De asemenea, Patria Credit IFN raportează o creștere cu 6% a portofoliului de credite față de trimestrul 1 2023.

Patria Bank este o bancă românească listată la Bursa de Valori București, având o prezență fizică națională și oferă produse și servicii bancare 100% online tuturor românilor, oriunde s-ar afla aceștia. Grupul Patria Bank are ca acționar majoritar Fondul de Investiții Emerging Europe Accession Fund (EEAF), un fond de private equity ai cărui principali investitori sunt BERD (Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare), FEI (Fondul European de Investiții, parte a Grupului Băncii Europene pentru Investiții), DEG (Banca de Dezvoltare, parte a grupului bancar KFW) și BSTDB (Banca de Dezvoltare a Regiunii Mării Negre).

Team

Recent Posts

Târgul de Sânziene între 21 – 23 iunie la Muzeul Național al Țăranului Român

Muzeul Național al Țăranului Român vă așteaptă de vineri, 21 iunie, până duminică, 23 iunie 2024, de la orele 10…

3 ore ago

Studiu. Peste 40% dintre specialiștii în HR din România susțin utilizarea Inteligenței Artificiale

Aproximativ 41% dintre specialiștii în HR din România sprijină utilizarea instrumentelor de Inteligență Artificială pentru a ușura munca angajaților și…

3 ore ago

Singurul copil din afara Americii, primit la Broadway, se alătură campaniei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”

De multe ori copiii și tinerii sunt încurajați de părinți și de cei din jur să urmeze un drum „sigur”…

4 ore ago

Încep lucrările de construcție pentru noul ansamblu rezidențial Bellemonde: Investiții de peste 40 de milioane de euro

Bellemonde este un nou ansamblu rezidențial din Pipera, un cartier gândit ca fiind rezidența bunului gust, a cărui dezvoltare va…

4 ore ago

Academia de comunicare

Reading Time: 6 minute Ioana Mănoiu, General Manager, GMP & U, creatoare GMP Academy

5 ore ago

Studiu eJobs: 26% dintre angajați primesc cel puțin o ofertă nouă de job în fiecare lună

65% dintre români sunt contactați de câteva ori pe an de angajatori pentru a fi chemați la interviuri de angajare,…

5 ore ago