BizRemote by certSIGN Management Stiri

Reducere a veniturilor pentru 1 din 4 români

2 apr. 2020 2 min

Reducere a veniturilor pentru 1 din 4 români

Reading Time: 2 minute

Nouă din zece români sunt afectați de măsurile impuse ca urmare a răspândirii epidemiei de Covid-19 în România, în timp ce un român din patru a suferit o reducere a veniturilor.

Pentru marea majoritate a românilor (92%), pandemia de coronavirus se traduce printr-o îngrădire a libertăților. Limitarea posibilității de liberă mișcare este resimțită de aproape 70% dintre români și a condus la schimbarea planurilor personale (44%) și profesionale (18%), mai ales a celor legate de călătorii, după cum arată un studiu dat astăzi publicității de MKOR Consulting, o firmă de cercetare de piață. Pe lângă aspectele legate de libertarea de mișcare, după aproape trei săptămâni de la declanșarea restricțiilor ca urmare a epidemiei, aproape 1 din 4 persoane a suferit deja o reducere a veniturilor. Mai mult, aproape 20% din populația activă a intrat în situație de risc în această perioadă, în urma suspendării temporare a contractului de muncă (8%), a intrării în șomaj tehnic (7%) sau chiar a pierderii locului de muncă (4%).

Cei mai afectați de reducerea sau, în unele cazuri, oprirea activității econimice a companiilor, tind să fie cei mai tineri dintre români (18-34 ani), mai ales angajați ai microîntreprinderilor și ai întreprinderilor mici. Tinerii sunt cei care au suferit mai mult comparativ cu restul populației, în urma șomajului tehnic, a suspendării contractului de muncă sau chiar a pierderii locului de muncă. Veniturile s-au redus în această perioadă pentru 39% dintre cei care lucrează în microîntreprinderi și întreprinderi mici, iar contractele de muncă au fost suspendate pentru 18% dintre aceștia.

Companiile mari au apelat mai degrabă la șomajul tehnic, 13% dintre angajații acestora aflându-se deja în șomaj tehnic.

“Din analizele noastre, distanțarea socială este înțeleasă, respectată și încurajată puternic de români. Totuși, oamenii sunt conștienți de impactul asupra relațiilor interumane, iar schimbarea radicală a rutinei duce la o stare de confuzie și șoc pentru aceștia. Dorul de copiii lăsați la bunici, imposibilitatea de a-și vizita membrii familiei, prietenii sau partenerii este dureroasă, dar este recunoscut ca fiind un lucru benefic pentru a trece cât mai repede și cu cât mai puține daune peste această perioadă. Suntem convinși că acest tip de înțelegere a impactului distanțării sociale va lăsa urme în mentalul colectiv și în societatea de consum, așa cum o cunoaștem. Iar rolul nostru, ca cercetători, este să reflectăm cât mai bine aceste schimbări, așa încât autoritățile, companiile și oamenii să poată lua decizii informate pentru viitor.” spune Corina Cimpoca, fondator MKOR Consulting.

Studiul integral poate fi consultat aici.

Foto: © Delstudio | Dreamstime.com

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: