BizRemote by certSIGN Companii Stiri

Revenirea pieței de birouri, abia din 2021

17 apr. 2020 3 min

Revenirea pieței de birouri, abia din 2021

Reading Time: 3 minute

Un sfert dintre chiriașii spațiilor de birouri se așteaptă ca angajații să-și reia activitatea la birou chiar din luna mai, în timp ce 67% cred că acest lucru se va întâmpla pe perioada verii, arată un studiu realizat de Colliers International în rândul a 60 de proprietari și peste 100 de chiriași, dintre care aproape 30% reprezintă companii cu peste 1.000 de angajați.

Aproape 70% dintre proprietarii și chiriașii din piața spațiilor de birouri consideră că epidemia de Covid-19 va continua să le afecteze activitatea pe tot parcursul acestui an, revenirea pieței fiind așteptată începând de anul viitor.

Aproximativ 55% dintre chiriași se confruntă deja cu un impact negativ sau oarecum negativ asupra activității pe fondul epidemiei de Covid-19, cei care sunt activi în domenii precum medical, comerț cu amănuntul și birouri de tip open space fiind cei mai afectați. Doar 16% spun că activitatea lor nu a fost afectată până în prezent și 6% au înregistrat chiar un impact pozitiv într-o anumită măsură.

Efectele pe termen lung asupra echipelor

41% dintre chiriași se așteaptă să păstreze numărul de angajați și aproximativ 17% estimează chiar o creștere în acest an.

Evoluția chiriilor

70% dintre chiriași se așteaptă la o tendință scădere a chiriilor, iar dintre aceștia 23% se așteaptă la o corecție majoră și alți 20% nu prevăd o schimbare la nivelul chiriilor, în timp ce niciunul dintre chiriași nu se așteaptă la o creștere în acest sens.  

45% dintre proprietari se așteaptă la o stagnare a chiriilor

Majoritatea proprietarilor de spații de birouri mizează pe o piață stabilă, cu chirii în stagnare, însă 30% se așteaptă mai degrabă să fie nevoie să scadă chiriile până la sfârșitul acestui an sau cel târziu în primele trei luni ale anului viitor.

Mai mult de jumătate din proprietari spun că resimt deja efecte ale epidemiei Covid-19 și 39% se așteaptă ca rata de neocupare să crească într-o oarecare măsură în următoarele 12-15 luni, în timp ce 35% sunt mai optimiști și mizează pe rate stabile de ocupare.

Piața de birouri este așteptată să-și revină începând cu 2021

Unii reprezentanți din piața de birouri sunt îngrijorați că impactul crizei epidemiologice asupra pieței imobiliare ar putea fi cel puțin similar sau chiar mai mare față de cel al crizei din 2008/2009. Îngrijorarea este mai vizibilă în rândul chiriașilor (75%) decât în rândul proprietarilor (38%), în timp ce restul respondenților sunt mai optimiști și se așteaptă la efecte mai ușoare. (Graficele 2 și 3)

”O revenire a pieței de birouri este prevăzută începând cu 2021, ceea ce indică faptul că reprezentanții pieței de birouri se așteaptă să treacă printr-o criză în formă de V. Altfel spus, lucrurile se vor înrăutăți în perioada următoare, dar vor începe să se îmbunătățească în următoarele 9 luni, pe fondul unui nivel ridicat de încredere în evoluția pieței locale”, explică Sebastian Dragomir, Partner and Head of Office Advisory la Colliers International.

44% din proprietari și 52% dintre chiriași cred că vor reveni la nivelul de afaceri de dinainte de epidemia de Covid-19 începând cu 2021. Mai mult de o treime dintre proprietari și chiriași sunt optimiști că o recuperare ar putea avea loc chiar începând cu a doua jumătate a acestui an, în funcție de cum va evolua contextul epidemiologic și când va fi momentul revenirii la birou.  

Foto: © Monkey Business Images | Dreamstime.com

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: