Finanțe Stiri

Risc de supraîncălzire a economiei

24 aug. 2017 2 min

Risc de supraîncălzire a economiei

Reading Time: 2 minute

România a înregistrat încă un trimestru de creștere economică solidă, 5,7% în ritm anualizat în trimestrul al doilea, cel mai puternic ritm de creștere din UE, însă politicile fiscale prociclice și majorarea rapidă a salariilor în 2017 au crescut riscul de supraîncălzire a economiei, avertizează agenția de evaluare financiară Fitch Ratings.

Fitch arată că luna trecută, când a confirmat ratingul de țară al României la „BBB minus” cu perspectivă stabilă, a revizuit în sus estimările privind avansul economiei românești în anul 2017, de la 4,8% până la 5,1%. Agenția de evaluare adaugă că dacă datele preliminare privind creșterea economică din trimestrul al doilea se vor confirma ar putea decide o noua revizuire a estimărilor de creștere.

În schimb, pentru 2018 și 2019, Fitch se așteaptă la încetinirea ritmului de creștere, pe măsura ce impactul politicilor se va diminua, până la 3,4% în 2018 și 3,5% în 2019, dar va rămâne deasupra mediei de 3% înregistrate de țările din categoria de rating „BBB”.

„Creșterea rapidă a început să ridice anumite riscuri la adresa indicatorilor externi și există de asemenea posibilitatea unei supraîncălziri pe măsură creșterea salariilor depășește creșterea productivității”, avertizează analiștii Fitch.

Fitch precizează că creșterea puternică s-a datorat, în parte, și relaxării fiscale. Reducerea accizelor și a TVA au condus la ratarea țintelor fiscale, veniturile din taxe au rămas constante, în timp ce cheltuielile au crescut. În consecință, în primele cinci luni deficitul bugetar al României a fost aproape de trei ori mai mare decât în perioada similară a anului trecut. Analiștii Fitch se așteaptă la unele reduceri ale consumului guvernamental și ale cheltuielilor de capital, în timp ce salariile mai mari vor contribui la majorarea veniturilor din contribuțiile sociale. Cu toate acestea, Fitch mizează în continuare pe majorarea deficitul bugetar în acest an până la 3,7% din PIB, de la 3% din PIB în 2016. În plus, prognozele Fitch arată că datoria publică va crește până la 43,6% din PIB la finele lui 2019, de la 37,6% la sfârșitul anului 2016.

Totodată, analiștii Fitch susțin că politica fiscală pe termen mediu este mai puțin clară după schimbările politice din luna iunie.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: