Stiri

România a decis continuarea vaccinării cu AstraZeneca

16/03/2021 2 min read

România a decis continuarea vaccinării cu AstraZeneca

Reading Time: 2 minute

România a decis continuarea vaccinării cu AstraZeneca, în urma unei ședințe la care au participat reprezentanții CNCAV, Ministerului Sănătății și agenția medicamentului.

Au fost analizate rapoartele reacțiilor adverse înregistrate în România, dar și urmare a deciziilor celoralte țări, s-a luat decizia continuării vaccinării folosind acest ser.

„În urma analizării rapoartelor de reacții adverse înregistrate în România, a motivării deciziilor celorlalte țări, a evenimentelor raportate la nivel internațional, dar și a recomandărilor autorității de reglementare de la nivel european, Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), reprezentanții din cadrul instituțiilor mai sus menționate au decis continuarea campaniei de vaccinare în România cu toate vaccinurile împotriva COVID-19, autorizate în momentul de față la nivel european”, se arată într-un comunicat CNCAV.

Problemele cu acest vaccin au apărut la un număr redus de pacienți

Conform CNCAV, cazurile de tulburări de coagulare au apărut la un număr redus de pacienți vaccinați, fără să depășească frecvența raportată în populația generală nevaccinată. Trebuie avut în vedere că aceste tulburări au diferite cauze și pot apărea independent de administrarea vaccinului.

„În prezent, experții de la nivel european analizează cu maximă rigurozitate toate datele disponibile pentru a stabili dacă există o relație de cauzalitate între administrarea vaccinului și aceste evenimente”, confrom CNCAV.

Vaccinarea rămâne soluția sigură și eficientă pentru învingerea pandemiei COVID-19, iar vaccinurile utilizate în România sunt autorizate de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), cel mai riguros for decizional, care reunește experți la nivel european. Recomandăm raportarea oricărei reacții adverse suspectate atât de către profesioniști cât și de către pacienți.

Ce ţări europene au decis suspendarea folosirii vaccinului de la AstraZeneca


Germania, Franţa, Italia şi Spania au decis suspendarea folosirii vaccinului împotriva COVID-19 al companiei AstraZeneca, în mijlocul îngrijorărilor legate de posibilele efecte adverse ale vaccinului.

Măsurile vin după ce și alte țări europene au suspendat vaccinarea cu acest ser din cauza unor suspiciuni legate de apariția unor tromboze la persoanele imunizate cu el.

AstraZeneca a transmis însă că nu există dovezi științifice care să ateste o legătură între vaccinarea cu serul produs de companie și un risc crescut de tromboze. Compania anglo-suedeză spune, totuși, că vor fi reanalizate toate datele de siguranță disponibile.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole pe aceeași temă