Stiri CSR

Wilo România: Sete de inovație

2 feb. 2021 4 min

Wilo România: Sete de inovație

Reading Time: 4 minute

Grupul Wilo prezintă rezultatele proiectului pilot „Mati, Mati”, o inițiativă dedicată comunității din Pembane, Mozambic, care urmărește să asigure necesarul de apă potabilă pentru locuitorii din această zonă a Africii de Est.

Wilo, un jucător în tehnologia pompelor și sistemelor de pompare își reconfirmă angajamentul față de clienți, parteneri, colegi și competitori, prin aceeași abordare inedită, „regiune cu regiune”, concentrată pe sustenabilitate și eficiență energetică.

„Misiunea Wilo rămâne facilitarea accesului la apă curată prin soluții sustenabile, eficiente energetic și intens digitalizate, înglobând în modelul său de business tehnologii avansate, dar ușor de folosit, cu impact pozitiv asupra mediului. Avem încredere că putem folosi experiența colegilor noștri și pentru alte zone, inclusiv în România”, a explicat Gabriel Niță, Directorul General al Wilo România.

Mai mult de jumătate din populația rurală a Africii de Est nu are acces sau accesul este foarte limitat la resursele de apă, așa că oamenii sunt forțați să călătorească kilometri întregi pentru a-și asigura necesarul zilnic. Totodată, perioadele de secetă prelungită sunt o povară în plus cu care comunitatea trebuie să se confrunte. În premieră, în cooperare cu ENTERIA Grup, lider în tehnologia sistemelor solare, Grupul Wilo s-a implicat în materializarea acestui proiect, menit să ofere o șansă la o viață normală oamenilor din Pembane, Mozambic.

„Mati, Mati” înseamnă „Apă, Apă”, esența existenței pe această Planetă, iar proiectul pilot a fost o provocare care a însemnat practic transformarea luminii în electricitate, ca apoi electricitatea să se transforme în apă. Proiectul se impune printr-o modalitate inedită de a conecta resursele de energie sustenabilă în procesul de producție și distribuție a apei potabile. Astfel, noutatea proiectului, dincolo de nobila cauză umanitară, constă în integrarea tehnologiilor solare cu cele de management inteligent al apei, reunind două dintre elementele esențiale ale vieții, lumina și apa, într-un ciclu economic sustenabil și cu impact imediat asupra comunității

Mecanismul de funcționare a proiectului

În primăvara anului 2020, în Pembane, a fost instalat un puț solar cu ajutorul căruia apa subterană este pompată într-un turn înalt de 10 metri, fiind apoi distribuită către opt dozatoare răspândite în tot satul. Datorită tehnologiei impresionante de calcul de precizie a Grupului ENTERIA, cantitatea de apă este ajustată automat în funcție de nevoile de consum ale fiecărei regiuni. Pompele Wilo, inteligente și eficiente energetic, folosite în cadrul acestui proiect, asigură mai mult de 25.000 de litri de apă în fiecare zi. Rezultatul?

CP Wilo accelereaza transformarea tehnologica pentru sustenabilitate 1

Noua unitate asigură apă potabilă pentru 6.000 de oameni pe zi, care acum nu trebuie să mai parcurgă distanțe uluitoare pentru a se bucura de această resursă, ceea ce are efect direct asupra confortului și calității vieții lor. Astfel, timpul pe care-l alocau sarcinii apăsătoare de a aduce apă poate fi utilizat în alte activități, precum educația copiilor. Mai mult, implementarea acestui proiect în această regiune a Africii a dat naștere și unor noi oportunități economico-sociale. Stabilirea acestui mecanism de aprovizionare cu apă a însemnat și angajarea și instruirea unor oameni care să se ocupe de buna întreținere a sistemului și de funcționarea neîntreruptă a acestuia. Un alt beneficiu imediat constă în posibilitatea de a redirecționa surplusul de apă către agricultură pentru a fi utilizat în procesele de irigare, rezultând recolte mai bogate și mai multe.

Planeta are resurse finite de apă, iar Zonele Umede au un rol esențial în menținerea acestora

Resursele de apă potabilă ale lumii sunt în mod constant sub presiune, de aceea, cu fiecare ocazie, Wilo atrage atenția asupra necesității implicării în dezvoltarea unui viitor sustenabil. Creșterea populației, multiplicarea activităților economice, precum și disparitatea distribuției resurselor conduc la accentuarea poluării și la degradarea bogățiilor naturale. Ecosistemul de care apa și existența noastră depind sunt Zonele Umede, care la rândul lor se află în pericol.

Pentru a recunoaște și a atrage atenția asupra acestor probleme cu care Planeta se confruntă, 2 februarie este declarată Ziua Mondială a Zonelor Umede, dată care marchează semnarea, în 1971, a Convenției Ramsar, un tratat internațional asupra zonelor umede adoptat sub egida UNESCO.

În social media, Wilo România prezintă, într-un video, rolul esențial al Zonelor Umede în susținerea naturii și a omenirii.

„Inteligente, eficiente energetic și durabile – acestea sunt atributele produselor cu care Wilo face înconjurul lumii. Prin soluțiile de management inteligent al apei ne implicăm în proiecte menite să sprijine zonele care se confruntă cu probleme, proiecte dedicate prezervării zonelor umede, protecției apei și a climatului. Aducem tema protecției mediului în inima interacțiunii cu partenerii, clienții, echipa și cei care ne urmăresc în online. De aceea am ales astăzi să prezentăm rezultatele obținute până acum de Mati, Mati, un proiect care să inspire pentru găsirea de soluții de consum sustenabil și să evidențiem importanța Zonelor Umede pentru un viitor sigur și durabil.”, a punctat Mariana Corlaci, Marketing Manager Wilo România.

Proiectul „Mati, Mati” demonstrează cu succes cum metodele inteligente de aprovizionare cu apă sunt un element cheie în procesele de sustenabilitate, educație și dezvoltare economică a oricărei zone. Wilo este unul dintre cei 50 de lideri mondiali ai protecției mediului, selectat în baza celor 17 principii de sustenabilitate ale Organizație Națiunilor Unite, precum și câștigător al Premiului German de Sustenabilitate.

„Luăm o poziție hotărâtă în probleme de protecție a mediului, energie și resurse eficiente, precum și transformare digitală. În România, cea mai recentă dovadă a devotamentului Wilo pentru inițiativele sustenabile este noul hub Wilo din România, o investiție de aproape 7 milioane de euro, realizată la cele mai înalte standarde de eficiență energetică. De aici, vor fi gestionate activitățile companiei pentru 10 țări din Europa de Sud-Est, implementându-se unitar aceeași dăruire față de produse și servicii care au în atenție protecția mediului”, adaugă Gabriel Niță, Directorul General al Wilo România.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: