Stiri

România are stocuri suficiente de ulei și alimente. Isteria uleiului a cuprins magazinele

12 mart. 2022 2 min

România are stocuri suficiente de ulei și alimente. Isteria uleiului a cuprins magazinele

Reading Time: 2 minute

După isteria de la benzinării, magazinele au fost luate cu asalt de persoanele care au vrut să cumpere ulei. Acestea au fost alimentate de zvonurile că nu am avea stocuri suficiente de ulei. Ministerul Agriculturii a ieșit public și a dat asigurări că avem stocuri suficiente de ulei și că nu depindem de importuri, până la următoarea recoltă.

„Am văzut că s-a iscat iar o mare isterie legată de faptul că România nu ar avea stocuri de ulei şi toată lumea a dat buluc în magazine să cumpere ulei. Profit de această ocazie să le spun tuturor românilor că avem stocuri de ulei până la noua recoltă – nici măcar nu a fost însămânţată floarea soarelui – dar avem stocuri de ulei, astfel încât să nu apară niciun fel de dezechilibru.

Îi rog pe toţi românii să înţeleagă că tot ceea le transmitem pe căile oficiale se bazează pe date reale. Noi, la Ministerul Agriculturii, monitorizăm evoluţia stocurilor în fiecare dimineaţă.

Avem o celulă de analiză, de criză, la Ministerul Agriculturii şi tocmai asta facem: verificăm stocurile de cereale şi de alimente şi în cazul acesta de ulei. Pe lângă faptul că se află în depozite suficiente cantităţi de ulei pentru a nu crea dezechilibre, avem şi stocuri de floarea soarelui la fabricile producătoare de ulei din ţara noastră şi, slavă Domnului, avem fabrici producătoare de ulei, nu depindem de importuri majore în această privinţă”, a declarat, la Hunedoara, Adrian Chesnoiu.

Acesta a subliniat că mesajele din unele magazine care anunţau că se limitează vânzarea de ulei la cel mult trei baxuri au apărut tocmai pentru a se preîntâmpina specula.

„Le transmit încă o dată pe această cale să nu intre în isteria care s-a creat atunci când s-a anunţat că preţul la combustibil va exploda, să înceapă acum să cumpere cantităţi mari de ulei mai mult decât le e necesar. Dacă au văzut în anumite magazine afişe, anunţuri că se limitează distribuţia de ulei sau utilizarea de ulei la maximum trei baxuri, acestea au fost făcute tocmai în încercarea de a transmite un mesaj foarte clar ca cineva să nu speculeze, să creeze panică şi isterie în rândul populaţiei. Multe televiziuni au anticipat că următorul scenariu de isterie publică va fi cel al uleiului de floarea soarelui”, a transmis şeful MADR.

După ce rafturile magazinelor au fost luate cu asalt pentru ulei, și ANPC le-a recomandă românilor să nu se lase manipulați. Stocurile inutile făcute în case cresc cantitatea produselor care se vor strica și arunca, potrivit ANPC.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: