Finanțe Stiri

Romania coboara in clasamentul celor mai competitive economii1 min

31/05/2016 1 min read

author:

Romania coboara in clasamentul celor mai competitive economii1 min

Reading Time: 1 minut

Romania a coborat doua pozitii in clasamentul celor mai competitive economii din lume in 2016, clasandu-se pe locul 49 din 61 de tari, potrivit raportului anual al Institutului pentru Management si Dezvoltare (IMD) din Lausanne (Elvetia).

Procentajul obtinut de Romania a fost de 62,268% din competitivitatea SUA, considerata nivelul de referinta, se arata in raport.

Potrivit raportului, Romania se situeaza in fata unor tari precum Bulgaria (locul 50), Grecia (56) si Croatia (58), dar este devansata de Cehia (27), Lituania (30), Estonia (31), Polonia (33), Letonia (37), Turcia (38), Slovacia (locul 40), Slovenia (43), Rusia (44), Ungaria (46) si Kazahstan (47).

Statele Unite au pierdut pozitia de cea mai competitiva economie din lume detinuta in ultimii trei ani, fiind depasite de Hong Kong si Elvetia. Urmeaza in clasament Singapore, Suedia, Danemarca, Irlanda, Olanda, Norvegia, Canada, Luxemburg si Germania.

Statele Unite inca se lauda cu cea mai buna performanta economica din lume, dar exista multi alti factori de care tinem seama cand evaluam competitivitatea, releva raportul mentionat. Toate statele din fruntea clasamentului se concentreaza pe reglementari prietenoase ale mediului de afaceri, infrastructura dezvoltata si institutii atotcuprinzatoare, a apreciat directorul World Competitiveness Center, Arturo Bris.

Studiul World Competitiveness Yearbook (WCY) este realizat anual, incepand cu 1989, si analizeaza competitivitatea economiilor pe baza a aproape 350 de criterii. In studiul din 2016 sunt cuprinse 61 de tari. Indicatorii sunt grupati in patru categorii, respectiv performante economice, eficienta guvernului, eficienta afacerilor si infrastructura.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site utilizează fisiere cookie. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea acestui tip de fisiere. Mai multe informatii pot fi consultate prin accesarea POLITICI DE CONFIDENȚIALITATE