Finanțe Stiri

Romanii, in topul cheltuielilor de Craciun

2 dec. 2015 3 min

Romanii, in topul cheltuielilor de Craciun

Reading Time: 3 minute

Romanii intentioneaza sa cheltuiasca 110 euro pe cadourile de Craciun – cel mai mare procent din veniturile lunare nete pentru pregatirile de sarbatori – 32%.

Marea Britanie se pregateste sa cheltuiasca cel mai mult pe cadourile de Craciun din acest an, comparativ cu restul Europei, SUA si Australia. Raportul ING privind cheltuielile de Craciun si Anul Nou, la care au participat peste 13.000 de persoane, arata ca britanicii intentioneaza sa se lipseasca, in medie, de 420 euro (294 £) in perioada sarbatorilor, plasandu-se astfel pe locul 1 in raportul special ING “Liga cheltuielilor de Craciun”.

Urmatorii mari cheltuitori sunt Statele Unite ale Americii (360 euro) si Luxemburg (300 euro), in timp ce Australia (200 euro) se plaseaza la jumatatea clasamentului alaturi de Germania, Spania si Italia (200 euro) (a se vedea tabelul de mai jos).

Cu toate acestea, desi locuitorii Marii Britanii sunt dispusi sa cheltuiasca cel mai mult, studiul arata ca romanii sunt cei care intentioneaza sa aloce pe cheltuielile de Craciun cel mai mare procent din veniturile lunare nete. Acestia intentioneaza sa investeasca 110 euro pe cadourile de Craciun, chiar daca suma se ridica la aproximativ 32% din venitul lunar net. Republica Ceha (25%) si Marea Britanie (15%) ii urmeaza in ceea ce priveste cheltuielile de Craciun in raport cu venitul net.

Cu toate ca situatia economica s-a imbunatatit in cea mai mare parte a Europei, studiul releva ca majoritatea europenilor isi mentin in acest an o abordare prudenta privind cheltuielile de Craciun si intentioneaza sa investeasca o suma similara cu cea cheltuita in 2014. Doar unul din sase europeni (16%) intentioneaza sa cheltuiasca mai mult in 2015.

Economii pentru sarbatori

O treime din europeni (33%) au economisit pentru Craciunul din acest an, cei mai multi fiind cei din Marea Britanie (43%) si Romania (42%). Totodata, mai putin de una din zece persoane din Europa (9%) s-a indatorat pentru cheltuielile de Craciun anul trecut, ceea ce arata o abordare prudenta. Cu toate acestea, britanicii si romanii s-au indatorat mai mult decat restul Europei (cu 15%, respectiv 16%).

In timp ce unii declara ca sunt dornici sa isi planifice cheltuielile si sa economiseasca, studiul arata ca aproape jumatate din europeni nu au inca un buget clar pentru Craciun si nu stiu cat de mult vor cheltui in final. Nemtii sunt cei care declara in numar cel mai mare ca vor stabili un buget clar pentru Craciun (63%), in timp ce locuitorii din Polonia si Belgia (50%) nu sunt siguri ca vor face acest lucru.

cheltuieli carciunDiferentele culturale in modul in care europenii sarbatoresc Craciunul, precum si factorii economici, influenteaza cel mai probabil valoarea si proportia veniturilor cheltuite in aceasta perioada. De exemplu, cheltuielile mai mici din Belgia si Olanda ar putea fi explicate prin faptul ca acestia sarbatoresc Sinterklaas la inceputul lunii decembrie.

In acelasi timp, atunci cand comparam cheltuielile din Statele Unite cu cele din Europa, ies la iveala diferente semnificative. Cu toate ca majoritatea celor din SUA isi cunosc bugetul pentru cadourile de Craciun (67%), ei sunt si cei mai predispusi sa se indatoreze pentru a sarbatori Craciunul. Unul din cinci locuitori SUA (20%), a apelat anul trecut la credit pentru a acoperi costurile de sarbatori. In plus, mai mult de un sfert din americani (27%) intentioneaza sa cheltuiasca o suma mai mare in acest an, comparativ cu 2014.

“Sarbatorim Craciunul in moduri diferite iar acest lucru se reflecta si in felul in care ne raportam la cheltuielile aferente. Perioada sarbatorilor este un moment de bucurie si de pace pentru multi dintre noi, dar potentialele “socuri in portofel” pot strica distractia. Sondajul nostru arata ca multi oameni isi consuma o mare parte din venituri pentru festivitatile de Craciun, unii intrand chiar in datorii. Poate ca lectia este ca ar trebui sa punem bani deoparte ceva mai devreme si sa ne asiguram ca suntem pregatiti financiar pentru Craciun, indiferent de modul in care alegem sa sarbatorim”, a declarat Martha McKenzie-Minifie, Editor International Consumer Economics.

 

 

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: