Companii Stiri

Românii sunt pentru energia verde

20 ian. 2017 < 1 min

Românii sunt pentru energia verde

Reading Time: < 1 minut

Aproape jumătate dintre români ar opta fără rezerve pentru utilizarea energiei solare drept sursă principală de încălzire a locuinţei, dacă ar avea posibilitatea. Principalul motiv pe care aceștia îl invocă este protejarea mediului înconjurător.

Trecerea la un astfel de sistem de încălzire ar presupune, însă, o transformare radicală într-o ţara noastră, având în vedere că majoritatea locuinţelor sunt încălzite de centrale pe gaze naturale sau sunt dependente de sistemele de termoficare locale. În ciuda mentalității ecologiste declarate, studiului realizat de către E.ON și Kantar EMNID, arată că 19% dintre români utilizează lemnul drept combustibil pentru încălzire. De asemenea, 10% dintre românii intervievați au declarat că folosesc dispozitive electrice de tipul radiatoarelor și caloriferelor electrice pentru încălzire.  Doar 1% dintre respondenţi au indicat că folosesc deja energia solară pentru încălzirea casei şi tot 1% au menţionat că au dezvoltat sisteme bazate pe energia geotermală.

Sursele regenerabile de încălzire sunt privite cu mare deschidere și în alte țări din Europa. De exemplu, energia solară este indicată drept variantă ideală pentru încălzirea caselor de către 60 % dintre respondenții din Italia și Ungaria.

Potrivit studiului, cărbunele şi combustibilii petrolieri nu au un rol atât de important pe piaţa de încălzire a locuinţelor din Europa Centrală şi de Est, contrazivând percepţia comună conform căreia respectivele resurse ar fi utilizate pe scară largă în această zonă.

Studiul  „Trăind în Europa” a fost realizat de E.ON și Kantar EMNID. Realizatorii au chestionat circa 8.000 de oameni din Germania, Marea Britanie, Italia, Republica Cehă, România, Suedia, Turcia și Ungaria, în luna decembrie 2016.

Foto © Sadık Güleç | Dreamstime.com

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: