Stiri

Salariul mediu brut a scazut cu 0,5%

7 apr. 2015 2 min

Salariul mediu brut a scazut cu 0,5%

Reading Time: 2 minute

In luna februarie 2015, castigul salarial mediu nominal brut a fost de 2395 lei, cu 0,5% mai mic decat in luna ianuarie 2015. Castigul salarial mediu nominal net a fost de 1731 lei, in scadere fata de luna precedenta cu 9 lei (0,5%). Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s‐au inregistrat in fabricarea produselor din tutun (5151 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (999 lei).

” In cursul anului se inregistreaza  fluctuatii ale castigului salarial determinate, in principal, de acordarea premiilor anuale  si a primelor de sarbatori (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenteaza cresterile sau scaderile in functie de perioada in care sunt acordate, conducand, in cele din urma, la estomparea fluctuatiilor castigului salarial lunar la nivelul intregului an.”, se arata intr-un comunicat al Institutului Naţional de Statistica (INS).

Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net s‐au inregistrat in depozitare si activitati auxiliare pentru transport, extractia petrolului brut si a gazelor natural (9,5% – 10%), in extractia minereurilor metalifere, alte activitati extractive, intermedieri financiare (4% – 5%), in activitati de posta si de curier, colectarea si epurarea apelor uzate, fabricarea calculatoarelor  si a produselor electronice  si optice, productia  si furnizarea de energie electrica  si termica, gaze, apa  calda  si aer conditionat, activitati de productie cinematografica, video  si de programe de televiziune (3% – 4%).

Cresterile castigului salarial mediu net fata de luna ianuarie 2015 din sectorul economic s‐au datorat acordarii de prime ocazionale (inclusiv prime anuale sau pentru performante), sume din profitul net si din alte fonduri ori realizarilor de productii si incasarilor mai mari (functie de contracte).

Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net s‐au inregistrat in fabricarea produselor din tutun (39,9%), in activitati auxiliare intermedierilor financiare, activitati de asigurare si fonduri de pensii, activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii, exceptand cele din sistemul public (10% – 20%), in prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn  si pluta  (cu exceptia mobilei), fabricarea produselor farmaceutice, activitati profesionale, stiintifice si tehnice (4,5%  – 8,5%), si in activitati de servicii anexe extractiei, alte activitati industriale n.c.a., cercetare ‐ dezvoltare telecomunicatii, industria constructiilor metalice  si a produselor din metal, exclusiv masini, utilaje si instalatii (2% – 3,5%).

In sectorul bugetar s‐au inregistrat scaderi ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta in invatamant     (‐1,6%), respectiv sanatate  si asistenta sociala  (‐1,3%). In administratia publica  castigului salarial mediu net a fost in usoara crestere (0,2%) fata de luna ianuarie 2015.  

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: