Finanțe Stiri

Scheme de garantare pentru start-up-uri si IMM-uri in dificultate

25 aug. 2015 2 min

Scheme de garantare pentru start-up-uri si IMM-uri in dificultate

Reading Time: 2 minute

Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM) a propus Ministerului Finantelor Publice doua scheme de garantare, in numele si in contul statului, dedicate start-up-urilor si IMM-urilor aflate in dificultate.

O masura vizeaza aplicarea unei scheme de minimis pentru sustinerea accesului la finantare al intreprinderilor nou infiintate, iar cealalta se refera la o schema de ajutor de stat pentru garantarea de catre FNGCIMM a finantarii masurilor de salvare si a planurilor de restructurare pentru IMM-uri aflate temporar in dificultate.

„Nu putem vorbi de o stimulare reala a antreprenorilor fara a imbunatati accesul acestora la finantare. Schema de garantare pentru start-up asigura intreprinderilor aflate la inceput de drum o parte din garantiile necesare obtinerii creditului necesar investitiei initiale si derularii afacerii”, a declarat Silvia Ciornei, presedintele si directorul general al FNGCIMM, intr-un comunicat de presa.

In cadrul schemei de garantare pentru sustinerea accesului la finantare al intreprinderilor nou infiintate, garantiile vor fi acordate in numele si in contul statului, in limita unui plafon alocat pentru toata durata de implementare a programului, in favoarea finantatorilor care acorda credite beneficiarilor eligibili.

In calitate de mandatar al statului, FNGCIMM va putea garanta credite de dezvoltare si credite pentru capital de lucru, beneficiarilor eligibili de tipul intreprinderilor nou-infiintate (start-up), inregistrate la registrul comertului cu cel mult 36 de luni inainte de data solicitarii garantiei, care prezinta cel putin o situatie financiara semestriala/anuala depusa la administratia financiara.

Pentru creditele de investitii, valoarea garantiei va fi de maximum 300.000 lei, cu o perioada de rambursare de maxim 5 ani, iar pentru liniile de credit valoarea garantiei va fi de maximum 200.000 lei, cu o perioada de rambursare de maxim 24 de luni.

„Principalele avantaje ale schemei de garantare propuse sunt: eliminarea principalei probleme a start-up-urilor in accesarea creditelor – lipsa garantiilor; cost redus al garantiei, rezultat din subventionarea partiala a comisionului de garantare; dobanda mai mica a creditului fata de nivelul pietei; stimularea institutiilor de creditare in crearea de produse de finantare care sa se adreseze acestui segment de IMM-uri cu profil de risc ridicat”, se arata in comunicatul FNGCIMM.

Schema de ajutor de stat privind garantarea de catre FNGCIMM a finantarii masurilor de salvare si restructurare a unor IMM-uri are ca obiectiv restabilirea viabilitatii intreprinderilor aflate temporar in dificultate, prin acordarea de ajutoare sub o forma care denatureaza cel mai putin concurenta.

Durata estimata a schemei de ajutor de stat este de patru ani. Ajutorul de salvare va fi acordat pe o perioada de maxim sase luni, iar cel pentru restructurare si sprijinul temporar pentru restructurare vor avea un interval de 18 luni.

Ajutoarele de stat instituite prin schema de ajutor de stat sunt temporare si reversibile, fiind acordate sub forma unor garantii pentru imprumuturi acordate de un finantator – banca comerciala sau IFN. In cadrul schemei se acorda facilitati sub forma de garantii care pot acoperi maximum 80% din valoarea unui credit nou.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: