Categories: Stiri

Se deschid porțile Anualei de artă și știință Neo Art Connect – NAC 2024

Reading Time: 3 minute

Joi, 30 mai, ora 19:00, la Hala Laminor, se deschid porțile expoziției sinteză a Anualei de artă și știință Neo Art Connect – NAC 2024. Ediția a II-a.

Timp de patru zile, Changing enviroments (tema ediției) devine  cel mai mare eveniment de acest gen de până acum cu spectacole, conferințe, filme și performance.

Curatoriată inovator, NAC beneficiază în acest an de 15.000 de metri pătrați dedicați artei și științei, peste 100 de artiști români și străini, cunoscuți publicului sau emergenți, instalații interactive, lucrări de realitate augmentată și  inteligență artificială, secțiuni noi, conferințe și spectacole.

Evenimentul este organizat de galeria Galateca, Asociația culturală NeoArt România și UNITH2B architects.

Neutral Nature Aesthetic Inspiration Mood Board Photo Collage – 10
Neutral Nature Aesthetic Inspiration Mood Board Photo Collage – 11
Neutral Nature Aesthetic Inspiration Mood Board Photo Collage – 8
Neutral Nature Aesthetic Inspiration Mood Board Photo Collage – 13

Printre elementele de atracție ale acestui eveniment expozițional se numără artiști internaționali premiați la prestigiosul festival austriac Ars Electronica în 2023, precum Ayoung Kim sau Julia Rommel; prezența lui Klaus Obermaier, unul dintre cei mai mari experți și artist new media, pionier în interacțiunea tehnologiilor cu artele performative, a muzicii și a instalațiilor;  instalația creată special pentru NAC 2024 de studioul creativ RIZI utilizând AI și care oferă publicului posibilitatea să interacționeze cu cinci dintre cele mai inteligente personalități feminine din istoria României, primele în lume în domeniile lor, denumită BRIGHT WOMEN ROUNDTABLE.

Vor mai putea fi descoperite lucrări inedite de la Muzeul Tehnic Profesor Inginer Dimitrie Leonida din București, Muzeul Național Brukenthal din Sibiu și Muzeul de Artă din Constanța, alături de instalații ale unor importanți artiști români sau grupuri artistice precum Kinema Ikon, Andrei Bodnar și Andrei Cozlac, sau Elena Adorian Aronoaie, Vlad Țenu, Mihai Zgondoiu, Alina Rizescu, Dan Adrian Ionescu, Dorin Cucicov sau secțiuni curatoriate de membrii ai boardului NAC 2024 precum Horea Avram sau Ana Negoiță.

Pentru NAC 2024 zona de arhitectură a fost extinsă, sub coordonarea echipei UNITH 2B architects, respectiv Hildegard Brandl și Anca Brandiburg, care realizează și arhitectura de expoziție și care s-au alăturat în calitate de co-organizatoare ale acestei edițiicuratoarelor și inițiatoarelor Neo Art ConnectAnca Boeriu și Andreea Sandu.

NAC Kids este o zonă dedicată micilor exploratori și include ateliere de artă, arhitectură, robotică, concursuri sau expoziții educaționale, toate cu acces gratuit.

Întregul program al Anualei se regăsește  în cadrul platformei neoartconnect.ro.

În acest an rețeaua NAC conectează 10 județe: Constanța, Bihor, Arad, Timișoara, Sibiu, Cluj, Iași, Prahova, Vâlcea și Bacău cu evenimentul din București, până pe 30 iulie.

 Changing Environments” este tema aleasă pentru acest an și creează un  spațiu  de dezbatere din perspectiva socio-culturală a creatorilor și artiștilor ce integrează, utilizează sau colaborează cu diverse alte domenii științifice și noile tehnologii, despre impactul pe care îl simțim la nivel individual și social-economic-cultural din cauza schimbărilor majore ale societății contemporane, datorate  pe de o parte dezvoltării tehnologiei, a noilor inteligențe artificiale prezente în majoritatea aspectelor vieții, dar și schimbărilor climatice și cele de mediu, alături de cele create de conflictele armate în zone din apropierea țării noastre. “,  Anca Boeriu și Andreea Sandu.

Cristi Dorombach

Recent Posts

Hainele second-hand sunt o necesitate pentru viitorul sustenabil al planetei

Achiziția de haine second-hand, în detrimentul supraconsumului de piese vestimentare noi, reprezintă o necesitate pentru un viitor sustenabil al planetei,…

3 ore ago

„Spații interdimensionale”, operă de artă de mari dimensiuni, creată de elevii de la 3 licee din Timișoara

Elevii Liceului de Arte Plastice din Timișoara, ai Colegiul Național Bănățean și ai Liceului de Artă „Ion Vidu” din Timișoara…

3 ore ago

J.W. Marriott investește 1,4 milioane de euro în noul restaurant OLEA

OLEA, un restaurant cu un concept culinar inovator, își deschide porțile într-o zonă emblematică a Bucureștiului, în incinta JW Marriott…

3 ore ago

TARA Interactive: companiile din România accelerează ritmul implementărilor de soluții AI

Implementarea soluțiilor de inteligență artificială (AI) în companiile din România a cunoscut o creștere importantă în ultimul an, stimulată de…

4 ore ago

Mai mulți producători români, sub umbrela Romanian Design Week: Portrait of an ARTIST, la showroomul ICONIST

Romanian Design Week este unul dintre cele mai mari și cunoscute evenimente din România care aduce în prim-plan designul, arhitectura,…

4 ore ago

Berăria H: peste 700.000 de clienți și mai mult de 365 de show-uri în ultimele 12 Luni

În ultimele 12 luni, Berăria H a înregistrat un trafic de peste 700.000 de clienți, fiind astfel uan dintre destinațiile…

5 ore ago