Stiri

Ce se întâmplă în piața criptomonedelor după scăderea din luna aprilie

Reading Time: 2 minute

Aprilie a fost o lună dificilă pentru piața criptomonedelor, capitalizarea totală de piață înregistrând o scădere de 11,3% odată cu inversarea tendinței pozitive din lunile anterioare.


Unii dintre factorii principali care au contribuit la această schimbare au fost modificările așteptărilor privind reducerile ratelor dobânzilor, riscurile geopolitice și încetinirea fluxurilor către ETF-urile cu Bitcoin fizic.


Cu toate acestea, au existat și evoluții pozitive pe parcursul lunii. Șase noi ETF-uri bazate pe criptomonede fizice au început să tranzacționeze în Hong Kong pe 30 aprilie, după aprobarea autorităților de reglementare. În plus, oferta totală de stablecoin-uri legate de USD a atins cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani. Rezervele de USDT și USDC sunt în creștere constantă, indicând fluxuri susținute de capital către piața criptomonedelor.


Majoritatea monedelor din top 10 după capitalizarea de piață au închis luna pe teritoriu negativ. TON și BNB au reușit să arate o rezistență relativă, cu un câștig de 1,0% și, respectiv, o scădere ușoară de 1,4%. Performanța de top a lui TON poate fi atribuită tracțiunii pe care ecosistemul său a câștigat-o recent, atingând maxime istorice în aprilie, în ceea ce privește numărul lunar de adrese active și valoarea totală blocată (TVL) din rețea. BNB a continuat să fie unul dintre cei mai buni actori ai pieței din ultimele luni.
Atât ETH, cât și BTC au înregistrat scăderi de aproximativ 8% în aprilie. Cu toate acestea, aprobarea a trei ETF-uri cu Bitcoin fizic și trei ETF-uri cu Ethereum fizic în Hong Kong a marcat o etapă pozitivă pentru cele două criptomonede de top. XRP și SHIB au experimentat scăderi mai mari ale prețului, înregistrând un declin de 17,1%, respectiv 19,2% pe parcursul lunii. DOGE, ADA, SOL și AVAX au demonstrat cele mai slabe performanțe din grupul de lideri, scăzând cu aproximativ 30% până la sfârșitul lunii.

Finanțe descentralizate (DeFi)


Aliniat cu tendințele generale ale pieței, aprilie a fost o lună liniștită pentru sectorul DeFi, care a înregistrat o scădere de 0,7% a TVL. Dintre primele zece blockchain-uri, Merlin Chain, o soluție nativă Bitcoin layer-2, a crescut cel mai mult, cu un câștig lunar de 1000% și o valoare totală blocată (TVL) care a depășit 1 miliard de dolari. În ceea ce privește protocoalele, actorii notabili au inclus Pendle și Hyperliquid. TVL-ul Pendle a ajuns la 5 miliarde de dolari, iar volumul cumulativ de tranzacționare a depășit 15 miliarde de dolari. TVL-ul Hyperliquid a depășit 435 de milioane de dolari, peste Aptos, Near și Cardano.


Jetoane Fungibile (NFT-uri)


Piața NFT-urilor a scăzut și în aprilie, înregistrând o descreștere lunară de 21% a volumului total al vânzărilor, la 1,11 miliarde de dolari. Colecțiile Bitcoin au continuat să fie în centrul atenției, patru dintre primele cinci după volumul vânzărilor din luna respectivă fiind bazate pe Bitcoin. Aceste colecții, numite Ordinals, PUPS, WZRD și NodeMonkes, au înregistrat, cumulat, un volum de vânzări de 423 de milioane de dolari. Sentimentul față de colecțiile Ethereum a rămas relativ slab.


În ceea ce privește volumele de vânzări NFT pe principalele blockchain-uri, Bitcoin a condus, cu 567 de milioane de dolari, urmat de Ethereum, cu 241 de milioane de dolari și Solana, cu 153 de milioane de dolari. Procentual, Bitcoin a înregistrat o scădere de 5% a volumului total, în timp ce Ethereum și Solana au înregistrat scăderi semnificative de aproape sau peste 50%.


Echipa Binance Research se angajează să ofere analize obiective, independente și cuprinzătoare ale spațiului criptografic. Echipa oferă perspective adecvate asupra subiectelor Web3, inclusive despre, dar fără a se limita la ecosistemul criptografic, aplicațiile blockchain și cele mai recente evoluții ale pieței.

Foto:Dall-E/OpenAI

Cristi Dorombach

Recent Posts

Unul din cinci români nu a avut o vacanță în 2023

Procentul românilor care au declarat că au fost în vacanță în 2023 a crescut ușor față de 2022 (80% în…

8 ore ago

Samsung le dă șansa tinerilor pasionați de skateboarding si breakdance să fie văzuți prin campania „Open Always Wins”

Samsung România marchează un moment important prin lansarea campaniei locale „Open Always Wins”, în parteneriat cu Jocurile Olimpice și Paralimpice.…

9 ore ago

5 to go deschide birouri regionale de franciză în 3 mari orașe din țară

5 to go menține obiectivele de extindere setate pentru perioada următoare și deschide, începând cu luna iunie 2024, trei birouri…

9 ore ago

FintechOS primește o investiție de 60 mil. $ într-o rundă de finanțare serie B+

FintechOS, platformă de top de management end-to-end al produselor financiare, a finalizat o nouă rundă de investiții Serie B+ în…

9 ore ago

Premieră mondială la București în Concertul de deschidere al Concursului Internațional George Enescu

Simfonia nr. 1 „Consolations” compusă de coreeanul Shin Kim, lucrarea câștigătoare a Secțiunii Compoziție a Concursului Enescu din anul 2022,…

9 ore ago

Orange anunță finalizarea fuziunii dintre Orange Romania S.A. și Orange Romania Communications S.A.

Orange anunță finalizarea fuziunii între Orange Romania S.A. (ORO) și Orange Romania Communications S.A. (OROC), prin absorbția OROC de către…

9 ore ago