Seria documentară „Portret gastronomic local” ajunge la Hărțăgani, în județul Hunedoara
Reading Time: 2 minuteSeria documentară „Portret gastronomic local”, difuzată pe canalul de YouTube Amintiri Gustoase, continuă călătoria prin satele României și ajunge, în episodul 7, la Hărțăgani, în județul Hunedoara.
Aici, Ana Drăguș și-a transformat casa într-un loc unde tradiția și grija pentru gustul bun stau la aceeași masă: Punctul Gastronomic Local „La Părău”. Împreună cu fiul ei, Teodor, cu părinții Florica și Romulus Zaharia și cu două vecine care îi sunt mereu aproape la gătit, Ana păstrează rețetarul vechi al familiei, unde pâinea de casă, plăcintele și vărzarele sunt la loc de mare cinste.
Așezat chiar lângă pârâul după care și-a luat numele, punctul de gastronomie e o oază de liniște și de gusturi de altădată. Aici, fiecare preparat vorbește despre răbdare, despre rostul lucrurilor și despre legătura strânsă dintre oameni. „Încercăm să luăm majoritatea produselor de aici, din comună”, spune Ana Drăguș. Pentru ea, fiecare ingredient are o poveste, iar fiecare rețetă e o punte între generații. Teodor, fiul ei, completează: „Tai lemnele, fac focul la sobă, la cuptor. Mai gătesc dulcețuri, clătite. De toate, în general.”
„La Părău”, mesele se pregătesc mereu împreună. Elena Popa și Savu Maria, vecinele și apropiatele familiei, vin adesea să gătească alături de Ana. Între povești și miros de aluat copt, își amintesc cu emoție de „mătușa, fie iertată, bunica Anei”, de la care au învățat „rețete foarte, foarte bune de prăjituri, de plăcinte și de vărzar”. Pentru ele, gătitul a devenit o formă de continuitate și de recunoștință față de cei care le-au lăsat aceste daruri culinare.
Ateliere și workshopuri pentru vizitatori
Dincolo de mesele îmbelșugate, „La Părău” prinde contur și ca loc al viitorului, un spațiu în care vizitatorii pot învăța cum se coace pâinea în cuptor, cum se țese o pânză și cum se păstrează, pur și simplu, tradițiile.
„Am dorit să deschidem un atelier de țesături, de workshop-uri, în care vizitatorii să folosească cuptorul de pâine, să gătească rețetele tradiționale ale zonei. Un loc în care să vii și să te simți ca la bunici”, povestește Ana. „Ca într-o vacanță la bunici”, adaugă Teodor, zâmbind.
În iulie 2025, „La Părău” din Hărțăgani a primit, în mod firesc, și titlul de „Custode de tradiții creative”, devenind un exemplu de bună practică prin modul în care invită vizitatorii să descopere cultura și istoria locului prin povești, prin susținerea producătorilor locali și prin păstrarea tradițiilor.
Pentru Florica Zaharia, Hărțăgani rămâne un loc privilegiat tocmai pentru că mai păstrează legătura cu pământul și roadele lui: „Este un privilegiu să trăim într-o zonă în care mai există grădina de legume. România are acest avantaj, pe care sper să-l folosească și mai mult în viitor, pentru că încă suntem o țară cu resurse extraordinare.”
Dorința localnicilor este clară și limpede: „Și pâinea de casă, și plăcintele, și vărzarele să rămână. Pe veci. Nouă ne plac tare mult. Și-s sănătoase”, spune Savu Maria.
Astfel, episodul 7 al seriei „Portret gastronomic local” devine o pledoarie pentru viața simplă, în care fiecare masă ne povestește prin gusturi și arome despre istoria locului și a comunității.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz