fbpx
Finanțe Stiri

Simplificarea fiscalitatii sau reducerea nivelului taxelor?2 min

29/07/2015 2 min read

Simplificarea fiscalitatii sau reducerea nivelului taxelor?2 min

Reading Time: 2 minute

Pentru ca un roman are nevoie de 8 zile pentru deschiderea unei afaceri antreprenorii respondenti din cadrul unui studiu EY considera ca simplificarea fiscalitatii este mai importanta decat scaderea taxelor.

Conform raportului Doing Business al Bancii Mondiale, o firma romaneasca la inceput de drum are nevoie de 159 de ore/an pentru a naviga prin sistemul fiscal. Acest cost reprezinta de fapt o scadere a productivitatii pentru firma respectiva.

Potrivit 60% dintre antreprenorii romani care au raspuns in cadrul studiului EY Antreprenorii vorbesc – Barometrul antreprenoriatului romanesc, simplificarea regulilor fiscale si a reglementarilor referitoare la calcularea obligatiilor fiscale ar avea cel mai semnificativ impact in imbunatatirea mediului fiscal din Romania.

Reducerea fiscalizarii veniturilor companiilor se situeaza – la distanta mare – pe locul al doilea, cu doar 14% dintre optiuni, urmata de dezvoltarea unei agentii guvernamentale care sa asiste afacerile noi in respectarea cerintelor fiscale (11%) si de reducerea fiscalizarii veniturilor persoanelor fizice (6%).

Raspunsurile antreprenorilor indica o crestere a nevoii pentru simplificarea sistemului fiscal, aceasta cerinta crescand in preferintele antreprenorilor respondenti fata de anul trecut, de la 48% la 60%, in timp ce reducerea fiscalizarii veniturilor companiilor a scazut de la 26% la 14%.

Conform raportului Doing Business 2015, presupunand ca toate informatiile necesare infiintarii unei afaceri sunt disponibile fara costuri de timp si fara a apela la consultanti sau la plati neoficiale, in Romania e nevoie de 8 zile, fata de 8,5 zile cu un an inainte, si de realizarea a 5 proceduri pentru deschiderea unei afaceri. Ceea ce plaseaza Romania pe locul 38 din cele 189 de tari analizate.

In Estonia, una dintre cele mai digitalizate societati din Europa si din lume, alegerea si verificarea disponibilitatii numelui pentru noua companie, ca si inregistrarea efectiva a firmei se pot face 100% online. Astfel, crearea noii firme poate dura doar cateva ore si costa 140 EUR. In Romania, exista cel putin doua portaluri de tip one stop shop care incearca sa ofere resurse si informatii de business pentru intreprinderile mici si mijlocii si start-up-uri, cu scopul de a simplifica procedurile administrative pentru aceste firme: primul birou unic pentru IMM-uri immoss.ro si portalul esimplu.ro. Daca in cazul primului, unele sectiuni au fost ultima data actualizate in anul 2011, portalul esimplu.ro ajuta in special cu stiri si noutati din domeniul afacerilor.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *