Finanțe

Sistemul bancar, in evaluare

29 ian. 2015 2 min

Sistemul bancar, in evaluare

Reading Time: 2 minute

Sistemul bancar din Romania va trece anul acesta printr-o evaluare sub supravegherea Bancii Nationale a Romaniei, iar unele banci au inceput deja sa se pregateasca pentru acest exercitiu folosind lectiile invatate de la recentele teste de stres derulate de Banca Centrala Europeana (BCE) la nivel comunitar. 

Foto: Dreamstime

Testele de stres BCE au aratat bancilor amploarea reformelor de reglementare ce vor urma de acum inainte. De asemenea, provocarile cu care s-au confruntat bancile in cadrul acestor teste de stres au generat o lunga lista de masuri pe care bancile vor trebui sa le adreseze in perioada urmatoare.

Cerintele de a furniza cantitati uriase de date catre autoritatile de reglementare implicate in evaluari s-au dovedit impovaratoare pentru bancile participante, ceea ce ar putea rezulta in regandirea arhitecturii IT a bancilor din punct de vedere al procesarii si agregarii datelor pentru a putea gestiona cat mai bine astfel de exercitii pe viitor.

Ana-Maria Butucaru
Ana-Maria Butucaru, PwC Romania

“Vedem faptul ca derularea testelor de stres a devenit unul dintre principalele instrumente prudentiale folosit de autoritatile de reglementare pentru a imbunatati rezistenta sectorului bancar”, a declarat Ana-Maria Butucaru, senior manager in cadrul echipei de servicii financiare a PwC Romania, companie care a lucrat cu doua din cele trei subsidiare din Romania ale marilor grupuri bancare europene incluse in testele de stres derulate de BCE, din postura de “auditori pentru evaluarea activelor” pentru autoritatea competenta ce a derulat aceste teste in numele BCE.

In curand, la nivelul Uniunii Europene urmeaza sa fie adoptat standardul IFRS 9 “Instrumente Financiare”, care ia in considerare modelul de afaceri al bancilor, deciziile de investiti, si fluxurile de numerar contractuale ale activelor financiare in determinarea tratamentului contabil al acestora. Acest lucru va accentua nevoia bancilor de a-si regandi procesele interne, simplificandu-le si automatizandu-le pentru a reduce riscul de apariție a erorilor si pentru a permite armonizarea cerintelor de business, de contabilitate si de reglementare. Pentru a se conforma acestor cerinte, sunt asteptate schimbari la nivelul mecanismelor interne de luare a deciziei precum: relatia cu clientii, structura si pretul produselor, structura organizationala si instruirea personalului.

Testele de stres sunt parte a exercitiilor prudentiale desfasurate de Banca Centrala Europeana sub un cadru de reglementare specific care difera in anumite privinte de standardele internationale de raportare financiara (IFRS). 

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: