Finanțe Stiri

Sistemul bancar nu poate plăti taxa pe active în forma actuală

7 feb. 2019 < 1 min

Sistemul bancar nu poate plăti taxa pe active în forma actuală

Reading Time: < 1 minut

Sistemul bancar din România nu va putea plăti, economic vorbind, taxa pe active în funcţie de nivelul ROBOR în forma ei actuală, iar multe dintre bănci vor înregistra pierderi, astfel că OUG 114/2018 va trebui neapărat modificată, a consideră Francois Bloch, CEO al BRD – Groupe Societe Generale.

„Comunitatea bancară şi toată comunitatea de afaceri au fost foarte active pentru a se implica în dialogul cu autorităţile şi foarte revoltate. Considerăm cu toţii că această taxă pe lăcomie trebuie anulată, începând prin a înţelege nevoile sistemului economic”, a spus reprezentantul BRD, la conferința de prezentare a rezultatelor. El a precizat că taxa va afecta întreaga economie și s-a declarat convins că această taxă va fi modificată.

Impactul taxei la nivelul curent asupra BRD ar fi de circa 600 de milioane de lei, dar banca ar rămâne profitabilă, a arătat Francois Bloch. „Doar foarte puţine bănci, dintre cele 35 din această ţară, vor rămâne profitabile dacă această taxă se va aplica în forma ei actuală. BRD este una dintre ele, dar discutăm despre impactul acestei taxe în economie, în general”, a spus Bloch.

CEO-ul BRD a explicat că, dacă o bancă înregistrează pierderi, acest lucru înseamnă o reducere a capitalului, ceea ce înseamnă o capacitate mai mică de a da credite, cu impact asupra economiei, iar companiile trebuie să aibă capacitatea de a face profit şi de a investi.

BRD Groupe Societe Generale a înregistrat, în 2018, un profit net de 1,565 miliarde de lei, în creştere cu 10,6% faţă de anul anterior (+23,6% excluzând elementele nerecurente), datorită performanţei foarte solide şi costului net al riscului pozitiv.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: