Stiri

Sistemul de impozitare românesc, pe locul 50 la nivel mondial

Reading Time: 2 minute

România a făcut progrese, în ultimul an, în ceea ce privește ușurința cu care pot fi plătite impozitele. Țara noastră se clasează pe locul 50, în clasamentul PwC „Paying Taxes 2017”, care măsoară uşurinţa plăţii taxelor şi impozitelor pentru o companie tipică, în 190 de economii din întreaga lume. Aceasta reprezintă o urcare cu 5 poziții față de anul precedent.

„România ar trebui să continue să intensifice ritmul măsurilor fiscale pozitive luate în ultimii ani, pentru a se poziţiona ca o destinaţie mai atractivă pentru investiţii”, este de părere Mihaela Mitroi, Liderul Departamentului de Consultanţă Fiscală şi Juridică, PwC România.

Rata totală de impozitare, constând în ponderea taxelor şi contribuţiilor suportate de către o firmă ca procent din profit, aa fost de 38,4% în România în ediţia din acest an, sub media statelor din Uniunea Europeană (40,3%) şi cea globală (40,6%). Dintre țările din regiune, doar Bulgaria înregistrează o rată de impozitare mai mică, 27%.

Dacă analizăm timpul necesar conformării cu legislaţia fiscală, România este printre performerii Europei Centrale şi de Est, cu 161 de ore pe an, comparativ cu o medie a Uniunii Europene de 164 de ore şi un nivel global de 251 de ore. La acest capitol, țara noastră nu este întrecută de niciunul dintre statele vecine.

În privinţa numărului de plăţi de impozite şi taxe, o companie de talie medie din România trebuie să efectueze 14 plăţi de taxe anual. Acest număr este sub media globală, de 25,6 plăți, dar depășește media europeană, de 11,8 plăți pe an. Tot 14 plăți de taxe și impozite trebuie să efectueze anual și companiile bulgare. Dintre vecini, doar legislațiile din Moldova și Ungaria prevăd mai puține plăți din partea companiilor, către bugetele de stat, respectiv 10 și 11 viramente.

Raportul „Paying Taxes” analizează uşurinţa plăţii taxelor în 190 de economii din întreaga lume, prin luarea în calcul a trei mari indicatori: rata totală de impozitare, care măsoară ponderea taxelor şi contribuţiilor suportate de către o firmă ca procent din profit, timpul necesar conformării cu legislaţia fiscală, adică numărul de ore pe care le alocă firma în cauză pentru a respecta obligaţiile de raportare şi de plată a taxelor impuse, şi numărul de plăţi pe care trebuie să le facă o companie, pentru a-şi îndeplini obligaţiile fiscale.

Foto © Pryzmat | Dreamstime.com

Doriana Matei

Recent Posts

Record de credite noi pentru persoane fizice la BRD: 2,35 mld. lei în primul trimestru din 2024

În primul trimestri din 2024, venitul net bancar al Grupului BRD a atins o creștere de 5,3% față de aceeași…

3 zile ago

Claudiu Butacu & George Constantin: Sustenabilitatea, dincolo de definiții

Sustenabilitate [substantiv feminin, (numai) singular] – capacitatea de a exista constant. Nu este definiția noastră, ci primul rezultat al unei…

4 zile ago

Schimbare la vârful Tuborg România: Yoav Bar preia funcția de CEO

Tuborg România anunță o schimbare strategică în managementul organizației, prin aducerea lui Yoav Bar la conducerea companiei, în funcția de…

4 zile ago

Profit de 390 mil. lei pentru Raiffeisen Bank România în primul trimestru din 2024

Raiffeisen Bank a înregistrat în primul trimestru din 2024 o creștere de 50% pe segmentul planuri de investiții, pensii private…

4 zile ago

Primul teatru construit de la 0 de comunitate, Grivița 53 mai are nevoie de 500.000 euro

Proiectul născut din crezul artistic al scriitoarei și regizoarei Chris Simion Mercurian prinde tot mai mult contur existențial. După 8…

4 zile ago

Smartphone-urile HUAWEI Pura 70 sunt disponibile la precomandă în România

Noile smartphone-uri HUAWEI Pura 70 Ultra, HUAWEI Pura 70 Pro și HUAWEI Pura 70 sunt disponibile la precomandă în România.…

4 zile ago