Companii Stiri

Sistemul de impozitare românesc, pe locul 50 la nivel mondial

25 nov. 2016 2 min

Sistemul de impozitare românesc, pe locul 50 la nivel mondial

Reading Time: 2 minute

România a făcut progrese, în ultimul an, în ceea ce privește ușurința cu care pot fi plătite impozitele. Țara noastră se clasează pe locul 50, în clasamentul PwC „Paying Taxes 2017”, care măsoară uşurinţa plăţii taxelor şi impozitelor pentru o companie tipică, în 190 de economii din întreaga lume. Aceasta reprezintă o urcare cu 5 poziții față de anul precedent.

„România ar trebui să continue să intensifice ritmul măsurilor fiscale pozitive luate în ultimii ani, pentru a se poziţiona ca o destinaţie mai atractivă pentru investiţii”, este de părere Mihaela Mitroi, Liderul Departamentului de Consultanţă Fiscală şi Juridică, PwC România.

Rata totală de impozitare, constând în ponderea taxelor şi contribuţiilor suportate de către o firmă ca procent din profit, aa fost de 38,4% în România în ediţia din acest an, sub media statelor din Uniunea Europeană (40,3%) şi cea globală (40,6%). Dintre țările din regiune, doar Bulgaria înregistrează o rată de impozitare mai mică, 27%.

Dacă analizăm timpul necesar conformării cu legislaţia fiscală, România este printre performerii Europei Centrale şi de Est, cu 161 de ore pe an, comparativ cu o medie a Uniunii Europene de 164 de ore şi un nivel global de 251 de ore. La acest capitol, țara noastră nu este întrecută de niciunul dintre statele vecine.

În privinţa numărului de plăţi de impozite şi taxe, o companie de talie medie din România trebuie să efectueze 14 plăţi de taxe anual. Acest număr este sub media globală, de 25,6 plăți, dar depășește media europeană, de 11,8 plăți pe an. Tot 14 plăți de taxe și impozite trebuie să efectueze anual și companiile bulgare. Dintre vecini, doar legislațiile din Moldova și Ungaria prevăd mai puține plăți din partea companiilor, către bugetele de stat, respectiv 10 și 11 viramente.

Raportul „Paying Taxes” analizează uşurinţa plăţii taxelor în 190 de economii din întreaga lume, prin luarea în calcul a trei mari indicatori: rata totală de impozitare, care măsoară ponderea taxelor şi contribuţiilor suportate de către o firmă ca procent din profit, timpul necesar conformării cu legislaţia fiscală, adică numărul de ore pe care le alocă firma în cauză pentru a respecta obligaţiile de raportare şi de plată a taxelor impuse, şi numărul de plăţi pe care trebuie să le facă o companie, pentru a-şi îndeplini obligaţiile fiscale.

Foto © Pryzmat | Dreamstime.com

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: