Finanțe Stiri

Situatia din Grecia nu afecteaza bancile din Romania

29 iun. 2015 2 min

Situatia din Grecia nu afecteaza bancile din Romania

Reading Time: 2 minute

Bancile grecesti din Romania nu vor fi afectate de nicio decizie ce va fi luata de Atena in legatura cu sistemul bancar din Grecia, deoarece sunt persoane juridice romane, a declarat Dan Suciu, purtatorul de cuvant al BNR.

“Orice masura pe care o va lua Atena in legatura cu sistemul bancar de acolo nu afecteaza in niciun fel bancile din Romania. Bancile din Romania, chiar daca au capital grecesc, sunt persoane juridice romane, se supun legislatiei romanesti si supravegherii Bancii Nationale si, de aceea, orice decizie de acolo nu are efect asupra lor”, a explicat Dan Suciu duminica, la Digi24.

Purtatorul de cuvant al BNR a subliniat ca nu exista niciun motiv de ingrijorare in privinta acestor banci, care se spun legislatiei romanesti ce prevede garantarea tuturor depozitelor in cuantumul sumei de 100.000 de euro.

Depozite garantate

“Nu vorbim despre banci grecesti, ci vorbim despre banci romanesti care au avut la un moment dat capital de fondare grecesc. Ele se supun legislatiei romanesti, o legislatie care prevede garantarea tuturor depozitelor in cuantumul sumei de 100.000 de euro, pentru toate bancile din Romania, si, in consecinta, nu este niciun motiv de preocupare din punctul de vedere al Bancii Nationale in ceea ce priveste rezervele sau depozitele cetatenilor romani”, a precizat Dan Suciu.

Banca Centrala Europeana a anuntat duminica ca a decis sa mentina nivelul actual al imprumuturilor de urgenta pentru bancile elene si ca va urmari indeaproape situatia din Grecia, relateaza agentia EFE. Dupa acest anunt, Consiliul de stabilitate al sistemului financiar grec s-a reunit pentru a pregati urmatorii pasi. Se asteapta ca la aceasta reuniune sa se ia o decizie daca este necesara sau nu introducerea unui control al capitalurilor pentru a evita ca in urmatoarele zile, si inainte de expirarea termenului privind programul de salvare, de marti, sa se produca iesiri masive din depozite, asa cum s-a intamplat in ultimele zile.

Premierul grec, Alexis Tsipras, a convocat un referendum pe 5 iulie, pentru a se vota in privinta conditiilor programului de salvare.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: