Stiri Tech

Soluții pe bază de AI în lupta cu COVID-19

23 oct. 2020 2 min

Soluții pe bază de AI în lupta cu COVID-19

Reading Time: 2 minute

Pandemia COVID-19 a supus unei presiuni uriașe serviciile medicale din întreaga lume, iar această situație va continua, cel mai probabil, multe luni în unele țări. Pentru a preveni supraglomerarea serviciilor medicale și pentru o mai bună strategie de gestionare a unor astfel de crize în viitor, Societatea Franceză de Radiologie (SFR) recomandă, pentru diagnosticarea COVID-19, investigații CT (computer tomograf) combinate cu o radiografii realizate cu dispozitive mobile. Aceste investigații sunt făcute de un radiolog, care trebuie să interpreteze mai multe imagini pentru fiecare pacient, de cele mai multe ori într-un timp foarte scurt, pentru a evalua cât de afectați sunt plămânii.

Thales și NEHS Digital, doi jucători importanți ai sistemului medical francez, și-au unit forțele pentru a eficientiza procesul de spitalizare în perioade de criză, folosind o nouă tehnologie. 

Afectare pulmonară

Partenerii dezvoltă o soluție folosind Inteligența Artificială pentru a analiza imagini CT ale plămânilor și toracelui. Odată imaginile realizate, soluția bazată pe Inteligență Artificială va face o recomadare inițială, oferind inclusiv un diagnostic preliminar și o evaluare a nivelului de afectare pulmonară, astfel încât personalul medical să poată spitaliza pacientul în departamentul corect și să poată prioritiza cu ușurință cazurile urgente. Proiectul a fost selectat în urma unui apel pentru proiecte lansat de Ministerul francez al Apărării, în cadrul eforturilor de combatere a pandemiei COVID-19, cu o finanțare de 668,000 euro și va fi gata pentru implementare în această toamnă. 

Implementarea acestui sistem dezvoltat de Thales va utiliza infrastructura extinsă și securizată cibernetic de telemedicină a NEHS. Partenerii își propun implementarea unui proiect pilot demonstrativ al acestei soluții în următoarele trei luni, folosind platforma existentă și care este deja utilizată de aproape toate spitalele din Franța. Soluția va fi actualizată constant, pe măsură ce baza de date se va extinde. Un comitet medical va valida acest sistem și va monitoriza implementarea soluției în spitale.

De viitor

Acest proiect de anvergură este un prim pas spre utilizarea pe scară largă a Inteligenței Artificiale pentru a sprijini munca medicilor radiologi. Datorită acestei abordări colaborative și folosind infrastructura deja existentă, serviciile bazate pe Inteligență Artificială vor putea ajuta și la diagnosticarea altor patologii, în viitor.

 

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: