BizRemote by certSIGN Finanțe Stiri

Sprijin de 3 miliarde euro de la Comisia Europeană pentru finanțarea șomajului tehnic

2 dec. 2020 3 min

Sprijin de 3 miliarde euro de la Comisia Europeană pentru finanțarea șomajului tehnic

Reading Time: 3 minute

Comisia Europeană a alocat suma de 8,5 miliarde euro în cadrul celei de a treia tranșe a sprijinului financiar acordat unui număr de cinci state membre prin intermediul Instrumentului SURE. România a primit 3 miliarde euro, Belgia a primit 2 miliarde euro, Ungaria – 200 de milioane euro, Portugalia – 3 miliarde euro, iar Slovacia – 300 de milioane euro.

Sprijinul, sub formă de împrumuturi acordate în condiții avantajoase, le va permite respectivelor state membre să facă față creșterilor bruște ale cheltuielilor publice efectuate în vederea menținerii locurilor de muncă, arată Comisia Europeană, într-un comunicat de presă. Mai exact, sprijinul financiar menționat anterior va contribui la acoperirea costurilor legate direct de finanțarea sistemelor naționale de șomaj tehnic și a altor măsuri similare instituite ca răspuns la pandemia de COVID-19 și destinate inclusiv lucrătorilor independenți.

Cu acest sprijin financiar, 15 state membre au primit aproximativ 40 de miliarde euro în cadrul instrumentului SURE al UE în perioada cuprinsă între sfârșitul lunii octombrie și sfârșitul lunii noiembrie. Odată ce se vor aloca toate sumele în cadrul SURE, Belgia va primi 7,8 miliarde EUR, Ungaria – 504 milioane EUR, Portugalia – 5,9 miliarde EUR, România – 4,1 miliarde EUR, iar Slovacia – 631 milioane EUR.

„Prioritatea noastră este de a salva atât vieți omenești, cât și mijloacele de subzistență ale acestora. UE mobilizează 100 de miliarde EUR sub formă de împrumuturi acordate țărilor din UE pentru a finanța sistemele de șomaj tehnic. Le vom oferi astfel sprijin întreprinderilor , ajutându-le să își mențină angajații. Astăzi, alte cinci state membre primesc finanțare prin SURE, 15 state membre beneficiind deja de o astfel de finanțare. În curând și mai multe state vor putea beneficia de această oportunitate”, a declarat președinta Ursula von der Leyen.

„Odată cu cea de a treia emisiune SURE de succes din acest an, am pus la dispoziția unui număr de 15 state membre aproximativ 40 de miliarde EUR pentru a le sprijini în atenuarea impactului social al actualei pandemii de COVID-19. Acest sprijin va ajuta întreprinderile să își păstreze angajații. Programul SURE este o dovadă a angajamentului UE de a furniza rapid statelor membre mijloacele financiare de urgență necesare pentru a depăși această criză. Eticheta de „obligațiuni cu impact social” reprezintă o garanție pentru investitori că banii vor fi investiți în proiecte sociale și sustenabile, combinând astfel tranzacțiile financiare cu prioritățile noastre politice”, a spus Comisarul european Johannes Hahn, responsabil cu bugetul și administrația.

Sprijinul financiar acordat este o consecință a celei de a treia emisiuni de obligațiuni cu impact social în cadrul instrumentului UE SURE, care a fost supralicitată de peste 13 ori mai mult. Acest lucru s-a reflectat în prețuri avantajoase, ceea ce înseamnă că statele membre vor primi sub formă de împrumuturi mai mult decât vor trebui să ramburseze.

La 24 noiembrie, Comisia Europeană a emis ce a de a treia obligațiune cu impact social în cadrul instrumentului SURE al UE, cu o valoare totală de 8,5 miliarde EUR. Emisiunea a constat într-o singură tranșă, scadentă pentru rambursare în iulie 2035. Emisiunea a fost primită cu interes pe piețele de capital, atrăgând cel mai mare registru de ordine procesate vreodată pentru o emisiune de referință într-o singură tranșă și constituind, până în prezent, cea mai mare tranzacție pe 15 ani efectuată de un emitent supranațional. Condițiile favorabile de preț care s-au datorat interesului ridicat al investitorilor sunt transferate direct statelor membre care primesc împrumuturile.

Obligațiunile emise de UE în cadrul SURE beneficiază de eticheta „obligațiuni cu impact social”. Cadrul menționat le oferă investitorilor în aceste obligațiuni certitudinea că fondurile mobilizate vor servi unui obiectiv cu adevărat social.

Instrumentul SURE poate furniza sprijin financiar în valoare de până la 100 de miliarde EUR tuturor statelor membre. Până în prezent, Comisia a propus acordarea unui sprijin financiar în valoare de 90,3 miliarde EUR pentru 18 state membre. Viitoarele tranșe ale sprijinului vor fi acordate în cursul următoarelor luni, odată încheiate respectivele emisiuni de obligațiuni.

foto: © Vitechekmorozuk | Dreamstime.com

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: