Business Antreprenori Tech

Startup-uri care remodelează agricultura

17 sept. 2020 4 min

Startup-uri care remodelează agricultura

Reading Time: 4 minute

O serie de inițiative la nivel de startup, de la ecosisteme bazate pe Internet of Things la dispozitive smart pentru sănătatea animalelor sau platforme de tip marketplace, oferă o șansă de supraviețuire producătorilor și fermierilor români. 

Ediția specială Biz Israel,  rea­li­zată la începutul lui 2019, ne-a oferit și ocazia de a înțelege succesul extraordinar al agriculturii supertehnicizate din această țară cu un relief total neprielnic unor astfel de îndeletniciri. Cum inovația este politică de stat în Israel, inginerii și agricultorii de aici au reușit performanța de a-și securiza o parte importantă din consumul intern (detaliu vital ținând cont și de vecinii inamici), dar și de a realiza exporturi. Neîndoielnic, inovația tehnologică devine tot mai necesară și în agricultura din România, pe o piață și așa sufocată de produse alimentare de import și adeseori cu o valoare nutrițională spre zero.

Seră automatizată  în sistem IoT

Solarino transformă o se­ră operată tradițional într‑una smart, dotată cu teh­no­logii de automatizare de ultimă generație. Sistemul mo­ni­to­rizează automat microclimatul serei și transmite informări fermierului, pe telefonul mobil, privind parametrii din seră. Mai mult, Solarino permite automatizarea parametrilor esențiali din seră, precum temperatura, ilumi­narea, umiditatea și ventilația, asigurând condițiile optime în funcție de tipul culturii.

Soluția dezvoltată de MobileControl poate fi personalizată prin module configurabile, în funcție de cerințele agricultorilor și de nevoile specifice pentru legumele crescute în seră. Toate versiunile sunt WiFi sau cu router 3G integrat pentru comunicare continuă, în timp real, cu serverele de gestiune. Sistemele sunt autonome și pot funcționa chiar și fără acces la internet câtă vreme nu este necesară modificarea parametrilor serei sau monitorizarea în timp real a microclimatului.

Proiectul Solarino a fost fondat la începutul acestui an de Adrian Chicireanu, Petrișor Ilie și Bogdan Bolocan, de profesie ingineri, absolvenți ai Facultății de Electronică și Telecomunicații. “Produsul este deja disponibil, deocamdată doar pe piața din România. Avem în plan, pentru primul trimestru al anului viitor, să introducem produsul și pe piețele din Republica Moldova și Bulgaria și apoi în celelalte state ale Uniunii Europene. De soluția Solarino beneficiază în prezent un număr de aproximativ 15 fermieri”, ne-au declarat fondatorii MobileControl.

Marketplace pentru micii producători

În toiul verii, studenții Eugen Iordache și Mircea Oana, au lansat platforma AgriHub.ro, un marketplace online care conectează consumatorii dor­nici de produse proaspete și na­turale cu micii producători locali. AgriHub livrează acasă de la coșuri cu legume, verdețuri și fructe proaspete, de sezon, și până la miere, smoothie-uri și mix de legume deshidratate. Pentru fermieri, AgriHub e o soluție de e-commerce care le pune la dispoziție un spațiu virtual unde își pot afișa produsele și gestiona comenzile.

În prezent, listarea în platformă este gratuită, iar obiectivul AgriHub este să ajungă la câteva mii de kilograme de produse din agricultura locală comandate și sute de clienți care să comande săptămânal. “Investiția financiară a fost redusă și am acoperit-o din bugetul personal, fiind în mare parte cheltuieli cu promovarea online. Platforma online am dezvoltat-o  singuri, profitând de expe­riența din domeniu, astfel că am investit timp, nu bani”, ne-au declarat inițiatorii acestui proiect. Startup-ul a participat la Food & Agri Tech Challenge, preacceleratorul organizat de Impact Hub, unde a beneficiat de mentorat și expunere. “Pe viitor ne dorim să atragem investiții, în special în momentul în care ne vom adresa nu doar consumatorului domestic, ci și mediului privat (restaurante, hoteluri)”, spun fondatorii AgriHub. În prezent, sunt cinci producători prezenți cu produsele lor pe acest marketplace, negocieri cu alți fermieri fiind în derulare în această perioadă.

O investiție de 40.000 de euro

Tot un marketplace pentru micii producători este și  Agritech Center, o platformă online care a devenit activă în această toamnă. “Ideea Agri­tech Center a pornit dintr‑o nevoie acută a pieței locale de agricultură de a accesa mai ușor resursele necesare activității agricole. Platforma oferă, astfel, agricultorilor și fermierilor o soluție digitală prin care să găsească mai ușor materie primă, echipamente care să-i ajute în procesele de producție, procesare și stocare, servicii din lanțul logistic, dar și soluții financiare sau IT. Și, în același timp, reprezintă pentru ei o piață prin care să poată ajunge mai ușor la mari distribuitori și comercianți interesați de produse din agricultură locală”, ne-a declarat Adrian Badea, fondator Agritech Center. Alături de el, din startup mai fac parte Ale­xandra Micu (expert HR), Andrei Luchici (cu un doctorat în biomecanică computațională la University College London) și Alexandru Silveanu (student la Facultatea de Agricultură din București).

Platforma veterinară

Programatorul și antrepreno­rul local Alexandru Pavel, cofondator al fermei de animale Ograda Veseliei din județul Constanța, a creat un startup de tehnologie în domeniul veterinar, care conectează crescătorii de animale din mediul rural cu medici veterinari din proximitate. Soluția VetFast ajută crescătorii să găsească rapid un medic vete­rinar disponibil atunci când animalele din fermă au nevoie de îngrijiri și pot ține o evidență a stării de sănătate a fiecărui animal printr-un carnet digital de sănătate veterinară. “VetFast a pornit la începutul acestui an după o întâmplare la ferma Ograda Veseliei, unde avem multe animale pe care copiii pot veni să le vadă, să le hrănească și să interacționeze cu ele. Unul dintre animale a murit neașteptat, situație care putea fi prevenită dacă starea de sănătate era monitorizată, iar semnele de boală ar fi putut fi observate la timp”, povestește Alexandru Pavel, fondatorul VetFast alături de medicii veterinari Nicolae Bercaru și Anca Cioran și cofondatorul fermei Ograda Veseliei.

“Dincolo de nevoile de care ne-am mai lovit de-a lungul timpului pentru servicii veterinare rapide sau sfaturi medicale punctuale, în contextul unei lipse acute în mediul rural de suficienți medici disponibili și în același timp a interesului multor medici tineri de a-și extinde serviciile, am realizat că monitorizarea în timp real a animalului ar fi ajutat la acordarea îngrijirilor necesare la timp și la prelungirea vieții acestuia”, explică Pavel. Startup-ul are un buget de dezvoltare de 100.000 de euro pentru acest an iar produsul este format din mai multe tool-uri utile veterinarilor și crescătorilor de animale. Unele dintre ele sunt disponibile, altele sunt în dezvoltare, altele sunt în stadiul de proiectare. “Lucrăm în acest moment la un dispozitiv cu senzori, care să fie purtat de animal, la gât sau la picior, care să transmită în timp real fermierului sau medicului veterinar care îi urmărește evoluția, informații despre starea de sănătate”, spune Alexandru Pavel.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: