Business Stiri

Sute de concedieri la TAROM ca urmare a planurilor de redresare a companiei

22 feb. 2021 < 1 min

Sute de concedieri la TAROM ca urmare a planurilor de redresare a companiei

Reading Time: < 1 minut

Compania TAROM a inițiat proiectul de restructurare a personalului, una dintre componentele esențiale ale planului de redresare a companiei. Această măsură face parte dintr-un program extins de procedee în baza căruia Comisia Europeană a aprobat Statului Român acordarea unui împrumut de salvare
pentru TAROM la începutul anului trecut. Ulterior, compania a prenotificat Comisiei Europene, în data de 24 august 2020, planul de restructurare în vederea obținerii unui ajutor de stat pentru restructurare pentru următorii 5 ani.

În contextul pandemiei COVID-19, ca urmare a instituirii restricțiilor de călătorie, atât la nivel național, cât și la nivel european și global, sectorul transportului aerian de pasageri a înregistrat o scădere semnificativă în 2020 (peste 60% față de anii anteriori), generând pierderi însemnate pentru operatorii din acest sector.
Astfel, într-un context de piață extrem de dificil, redresarea companiei într-un termen scurt a devenit critică, fiind necesar ca măsurile de reducere de costuri implementate deja în perioada de lock-down (șomaj tehnic pentru categoriile de personal cu activitate redusă, desființarea mai multor agenții interne și
externe, implementarea unui program de plecări voluntare, reducerea cheltuielilor de operare, conservarea aeronavelor la sol) să fie dublate de măsuri cu impact pe termen mediu și lung.

Pâna la 50% din personal

TAROM are în prezent aproximativ 1.500 de angajați, iar programul de concedieri va viza între 30% și 50% din personal.

Implementarea acestei măsuri prevede parcurgerea mai multor etape legale privind evaluarea și departajarea personalului supus restructurării pe baza unor concursuri cu ”criterii transparente, echitabile, comunicate tuturor celor
implicați, precum și încheierea raporturilor de muncă cu angajații supuși concedierii în urma procesului de departajare”, se precizează într-un comunicat al companiei.

Durată estimată pentru implementarea măsurii este de 6 luni, conducând la o reducere medie anuală a costurilor de personal ale companiei estimată la aproximativ 8 milioane de euro.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: