Antreprenori by eMAG Stiri

Sub 5% dintre IMM-uri au înregistrat creșteri în timpul pandemiei

25 mai 2020 2 min

Sub 5% dintre IMM-uri au înregistrat creșteri în timpul pandemiei

Reading Time: 2 minute

Doar 1,6% dintre microîntreprinderi și 4,3% dintre întreprinderile mici au avut creșteri în perioada pandemiei de Covid-19

Procentul îngrijorător este un rezultat al studiului „Construim împreună #ViațaDupăCOVID-19”, realizat de Ingenius Hub la care au participat peste 800 de companii. Cu toate problemele înregistrate, firmele mici nu au apelat la șomaj tehnic și nu intenționează să o facă, dacă își revin în perioada verii. Deși au căutat soluții să rămână operaționale într-o proporție cât mai mare, firmele mici se află în dificultate din punct de vedere financiar și au resurse pentru una-două luni. 25% dintre ele spun că sunt în risc de a-și declara insolvența dacă nu primesc sprijin pentru redresare pe parcursul următorului trimestru. Aproape 10% dintre întreprinderi au putut opera complet în perioada stării de urgență datorită digitalizării.

O altă concluzie a cercetării este faptul că, pe măsură ce trecem de la microîntreprinderi la întreprinderi mari, crește procentul celor care nu au înregistrat pierderi majore. 69% dintre întreprinderile mari au declarat că nu sunt afectate de dificultăți financiare.

Rezultatele obținute în urma cercetării inițiate de Ingenius HUB în cadrul campaniei „Construim împreună #ViataDupaCOVID19” au făcut posibilă identificarea celor mai acute probleme ale mediului de afaceri, precum și a soluțiilor celor mai eficiente care se impun la nivel național pentru relansarea economiei românești după criza generată de pandemie.

Astfel, datele furnizate de participanții la studiu au stat la baza unei serii de consultări între mediul de afaceri și reprezentanții Guvernului – atât în cadru general, cât și pe sectoare ale industriei – în urma cărora s-a conturat un set de masuri asumat colectiv, care a ajuns pe masa Executivului. Vulnerabilitățile microîntreprinderilor și ale IMM-urilor, precum și costurile mici ale unei investiții publice care să sprijine acest sector al mediului de afaceri au fost punctul de plecare al discuțiilor din cadrul consultărilor organizate de Rodica Lupu, fondatoarea Ingenius HUB, care au reunit reprezentanții Guvernului, ai mediului de afaceri, ai mediului academic și ai societății civile.

„Într-un asemenea context fără precedent, este imperios necesar ca măsurile adoptate de Guvern să aibă un temei solid în consultări reale cu piața. Am dorit să ne asigurăm că Executivul aude și vocea unor organizații mai mici din țară și chiar a antreprenorilor în mod direct. Am vrut să arătăm că se poate construi un dialog serios și constructiv, care să includă toate cele 4 medii – privat, academic, asociativ și public. Ingenius Net a fost construit pe acest principiu și credem că numai în această formulă putem dezvolta strategii coerente pentru economia românească.” – Rodica Lupu, fondatoare Ingenius HUB.

Foto: © Ocusfocus | Dreamstime.com

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: