Companii Stiri

Teach for Romania, primul experiment social din România pe tema educației

21/10/2019 2 min read

Teach for Romania, primul experiment social din România pe tema educației

Reading Time: 2 minute

Teach for Romania, ONG-ul care pregătește viitori profesori cu sau fără experiență anterioară de predare, a realizat primul experiment social de la noi din țară bazat pe tema educației. Cercetarea pornește de la așteptările adulților față de educația unui copil și evidențiază povestea unui elev, dintr-un mediu vulnerabil, pregătit de un profesor din programul Teach for Romania.

În contextul în care în care elevii români sunt cel mai puțin motivați dintre cele 65 de țări analizate, ONG-ul își propune să instruiască viitori profesori în învățământul de stat pentru copiii din medii vulnerabile. Rata abandonului școlar la noi în țară este de 17,4% spre deosebire de 12,8% cât este la nivelul Uniunii Europene, potrivit evaluărilor PISA.

În plus, puțin peste jumătate dintre cei care rămân în sistemul educațional până în clasa a XII-a, 56%, promovează examenul de bacalaureat. Jumătate dintre aceștia provin din nouă județe ale țării dintr-un total de 41.

Experimentul social dezvoltat de Tech for Romania a presupus implicarea a opt adulți și a unui elev care a avut un învățător din cadrul programului. Copilul și-a rezumat povestea iar participanții au văzut inițial doar prima parte a filmului, cea în care copilul vorbește despre pasiunea sa pentru desen și despre visul său de a deveni arhitect.

Atunci când au fost întrebați cum cred că arată viața copilului, toți participanții și-au imaginat că cel mic provine dintr-un “mediu propice”, că weekendurile și le petrece cu familia la spectacole, expoziții. Ce-a de-a doua parte a filmului a fost o surpriză, viața copilului fiind în contrast cu opiniile lor.

“Doamna profesoară m-a ajutat să îmi descopăr pasiunea pentru desen și mi-a spus că daca vreau sa devin arhitect, pot deveni”, a spus George, elevul de 11 ani pe a cărui poveste a fost construit experimentul.

Cercetarea realizată cu ajutorul Cult Research a demonstrat care este impactul unui profesor, acesta poate fi cel care schimbă perspective. Copiii au nevoie de modele, un profesor este cel care le poate deschide noi orizonturi celor mici, acționând ca o punte între mediul prezent și posibilitățile pe care le au pentru viitor.

Toți cei care își doresc să susțină cauza Teach for Romania de a transforma viitorul copiilor din zonele vulnerabile prin educație o pot face prin donații directe, pe site sau prin SMS cu textul TFR la 8844.

Experimentul este disponibil in format video, aici.

Leave a comment

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă