Analize Business Stiri

Marea Britanie culege „roadele” Brexit: exporturile către UE au scăzut cu aproape 41% în ianuarie

12 mart. 2021 2 min

Marea Britanie culege „roadele” Brexit: exporturile către UE au scăzut cu aproape 41% în ianuarie

Reading Time: 2 minute

Exporturile din Marea Britanie către Uniunea Europeană au totalizat 8,1 miliarde de lire sterline în ianuarie (peste 9 miliarde de euro) în ianuarie 2021, fiind în scădere cu 40,7% față de decembrie, potrivit datelor Biroului Național de Statistică.

Acesta a fost impactul direct al faptului că, de la 1 ianuarie, Regatul Unit nu mai face parte din Uniunea Europeană și regimul vamal s-a schimbat radical în relația cu blocul continental. Scăderea exporturilor este la același nivel de peste 40% și comparativ cu ianuarie 2020.

Și importurile din UE au fost afectate de Brexit, scăzând cu 20% până la 16,2 miliarde de lire sterline (peste 18,1 miliarde de euro) față de decembrie 2020. Ultima lună a anului trecut a fost, însă, una specială, pentru că majoritatea companiilor britanice și-au făcut stocuri înainte de încheierea perioadei de tranziție către Brexit. Aceste cifre nu includ tranzacțiile cu aur și alte metale prețioase.

În urma acestor rezultate, ianuarie 2021 este luna cu cele mai mari scăderi în domeniul comerțului internațional pentru Marea Britanie din 1997.

Ieșirea din UE la 31 decembrie 2020 a pus exportatorii britanici față în față cu noi controale la graniță și cu proceduri vamale care au dus la întârzieri serioase ale livrărilor către Europa continentală.

Biroul Național de Statică a arătat că, potrivit datelor analizate, o parte din încetinirea schimburilor comerciale de la începutul lunii ianuarie 2021 poate fi atribuită problemelor care au apărut la finalul perioadei de tranziție. Activitățile de import și export au început să crească la finalul primei luni din acest an.

Produsul intern brut al Marii Britanii a scăzut cu 2,9% în ianuarie față de decembrie 2020. Per total, scăderea PIB-ului în pandemie a fost de 9%, cel mai afectat fiind, desigur, sectorul serviciilor. Ianuarie a adus însă și prima contracție a sectorului de producție industrială din aprilie 2020 încoace.

Peștele și mașinile trag balanța în jos

Domeniul pescuitului, transformat de premierul Boris Johnson într-un punct crucial al negocierilor de ieșire din UE, a fost grav afectat de noile condiții. Potrivit statisticilor, exportul către Uniunea Europeană de alimente și animale vii, inclusiv pește și fructe de mare, a scăzut cu 64% în ianuarie față de luna precedentă.

Și comerțul cu mașini a fost serios afectat, dar aici efectele au fost amplificate de mai mulți factori, cum ar fi cererea scăzută și problemele din lanțul de aprovizionare, cum ar fi criza globală de procesoare pentru mașini.

Ilustrație 207748126 © Issam ElhaftiDreamstime.com

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: