Analize Stiri Tech

Tehnologia 5G poate crește PIB-ul mondial cu 2,2 trilioane de dolari. Ce stă în calea acestui potențial

21 mai 2021 2 min

Tehnologia 5G poate crește PIB-ul mondial cu 2,2 trilioane de dolari. Ce stă în calea acestui potențial

Reading Time: 2 minute

Tehnologia 5G poate crește PIB-ul mondial cu 2,2 trilioane de dolari, potrivit GSMA, organizație care reprezintă interesele operatorilor de telefonie mobilă din întreaga lume și a organizațiilor din sectoarele adiacente industriei.

În 2019, serviciile mobile au generat 4,7% din PIB global. Până în 2024, contribuția se estimează că va crește la 4,9% din PIB. Dar acest lucru se poate întâmpla numai dacă există resurse de spectru suficiente pentru a asigura capacitatea de inovație și dezvoltare.

Divergențe pentru spectrul 6 GHz

Potențialul economic al 5G se află, însă, acum într-o zonă de risc, deoarece țările au divergențe asupra spectrului 6 GHz. Noua tehnologie va putea accelera transformarea digitală a tuturor industriilor și sectoarelor, declanșând noi valuri de inovație de care pot beneficia miliarde de oameni.

„Împreună cu Ericsson, Huawei, Nokia și ZTE, GSMA atrage atenția referitor la importanța benzii 6 GHz pentru viitorul 5G. Viteza maximă și capacitățile 5G depind de accesul la spectrul de mid-band. Pentru a asigura performanța 5G pe termen lung este nevoie de mai multă capacitate în această zonă, iar 6 GHz este un candidat principal”, se arată într-un comunicat GSMA

Această tehnologie este crucială pentru obiectivele legate de mediu și climă, deoarece conectivitatea înlocuiește carbonul. Cu toate acestea, pentru a ajunge la toți utilizatorii, industriile vor avea nevoie de capacitatea suplimentară pe care o oferă banda de 6 GHz.

Însă, în ciuda importanței 6 GHz pentru viitorul 5G, guvernele au deja divergențe. China va folosi tot spectrul de 1200 MHz în banda de 6 GHz pentru 5G. Europa a împărțit banda, partea superioară fiind luată în considerare pentru 5G, dar cu o nouă tranșă de 500 MHz disponibilă pentru Wi-Fi. Africa și părți din Orientul Mijlociu adoptă o abordare similară.

Cercetările efectuate de Coleago Consulting privind necesitățile spectrului 5G de mid-band în Europa arată că este necesară o cantitate suplimentară de 1 până la 2 GHz de spectrul mid-band pentru a fi conformă cu ratele de date privind experiențele utilizatorului IMT-2020 de 100 Mbit / s (downlink) și 50 Mbit / s (uplink), definite de UIT-R, pentru o capacitate de acoperire mare la nivel de oraș în perioada 2025-2030.

Realizarea acestui obiectiv va fi o provocare fără un spectru licențiat de 6 GHz pentru 5G. La cealaltă extremă, SUA și o mare parte din America Latină au declarat că niciuna dintre aceste resurse valoroase nu va fi disponibilă pentru 5G, ci mai degrabă va fi oferită Wi-Fi-ului și altor tehnologii fără licență.

Conform GSMA, Banda 6 GHz este esențială nu numai pentru operatorii de rețele mobile, pentru a oferi o conectivitate îmbunătățită la prețuri accesibile pentru o mai mare incluziune socială, ci și pentru a furniza viteza și capacitatea datelor necesare pentru orașele inteligente, transport și fabrici. Se estimează că rețelele 5G au nevoie de 2 GHz de spectru de mid-band în următorul deceniu pentru a-și valorifica întregul potențial.

Foto 177278414 / 5g © BiancoBlue | Dreamstime.com

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: