Stiri

Termocentrala pe gaze de la Iernut nu este gata. Romgaz speră că va fi funcțională până la finalul lui 2022

12 oct. 2021 2 min

Termocentrala pe gaze de la Iernut nu este gata. Romgaz speră că va fi funcțională până la finalul lui 2022

Reading Time: 2 minute

Termocentrala de la Iernut nu este gata, stadiul lucrărilor este undeva la 65-70% potrivit unui raport al Romgaz, emis către Bursa de Valori București.

Din punct de vedere general „Turnkey project”- proiect (proiectare, execuţie, instruiri, cursuri etc.), investiţia este finalizată aproximativ 80%.

Aceste date sunt cuprinse în raportul tehnic de evaluare cantitativă şi calitativă întocmit în urma expertizei tehnice şi economice a lucrărilor executate la proiectul de investiţii „Dezvoltarea CTE Iernut prin construcţia unei centrale termoelectrice noi cu ciclu combinat cu turbine pe gaze” (Raport tehnic), primite de Romgaz.

Compania Romgaz va transmite Raportul tehnic către autoritatea finanţatoare, Ministerul Energiei, pentru luare la cunoştinţă şi către antreprenorul cu care Romgaz a contractat execuţia lucrărilor, Asocierea Duro Felguera – Romelectro, pentru analiză şi, după caz, formularea de obiecţiuni.

„Facem precizarea că, la momentul de faţă, Raportul Tehnic este analizat şi de către SNGN Romgaz SA. În măsura în care vor apărea noi date şi informaţii legate de execuţia şi modul de finalizare a proiectului de investiţii, vom informa, în mod corespunzător, acţionarii şi investitorii”, se mai menţionează în raport.

Directorul general al societăţii de gaze, Aristotel Jude, a declarat luni că Romgaz analizează posibilitatea de a încheia un nou contract tot cu asocierea Romelectro-Duro Felguera pentru finalizarea centralei de la Iernut, însă va cere garanţii acestor companii şi nu va plăti nimic în plus. Potrivit acestuia, centrala va fi gata până la finalul anului viitor.

Producătorul naţional de gaze Romgaz a semnat, în 2016, un contract în valoare de 268 de milioane de euro, fără TVA, cu firmele Duro Felguera şi Romelectro, pentru realizarea unei noi centrale pentru producerea energiei electrice în cadrul termocentralei Iernut.

Centrala ar fi trebuit să fie dată în folosinţă la începutul anului 2020, potrivit planurilor iniţiale.

În această vară, Romgaz a reziliat contractul din cauza întârzierilor, scrie Agerpres.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: