BizRemote by certSIGN Stiri

Transportatorii, nemulțumiți de măsurile de sprijin luate de Guvern

23 mart. 2020 2 min

Transportatorii, nemulțumiți de măsurile de sprijin luate de Guvern

Reading Time: 2 minute

Transporturile de marfă, de persoane și alte activități din domeniu aduceau peste 10% din PIB, iar guvernul ar trebui să găsească soluții pentru a menţine în viaţă oamenii şi afacerile care alimentează bugetul statului, arată Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR), într-un comunicat de presă.

Transportatorii spun că măsurile luat până acum de guvern nu reuşesc să salveze România,  “nu s-au luat decizii ferme, cu aplicare imediată, nu s-a ţinut cont de nevoia de a elimina birocraţia, s-au anunţat unele măsuri bune, dar care nu se vor putea aplica, din cauza haosului existent în sistem”.

„Nu se gândeşte nimeni că dacă societăţile private mici şi mijlocii se închid, s-a terminat cu toată economia? Bugetarii şi pensionarii nu mai primesc nimic, pentru că noi închidem, multinaţionalele îşi duc banii în afară, aşa cum fac de ani de zile, iar singurii plătitori erau firmele cu capital privat românesc. În ultima săptămână am observat, cu stupoare, cum fac profit multinaţionalele petroliere: cu toate că a scăzut preţul barilului cu peste 50%, la noi la pompe nu se vede aceeaşi scădere. Dacă ar fi crescut preţul petrolului, a doua zi toţi ar fi mărit preţul la pompă”, spun reprezentanții COTAR.

Transportatorii arată că măsurile par a fi luate pentru a salva băncile şi multinaţionalele, nicidecum firmele româneşti, mai ales IMM-urile, sau populaţia.

“Transporturile de marfă, transporturile de persoane prin curse regulate, regulate speciale sau ocazionale, transportul de persoane internaţional, şcolile de şoferi, centrele de formale profesională, service-urile auto, transportul în regim de taxi, toate sunt în regim de avarie. Mai mult, o parte dintre ele şi-au închis activitatea la nivel naţional. Toate aceste activităţi aduceau peste 10% din PIB-ul României. Închiderea lor mai înseamnă şi zeci de mii de şomeri, înseamnă că statul nu va mai încasa bani, ba va trebui să plătească şomaj. În loc să creeze cadrul propice distrugerii economiei, Guvernul ar face mai bine să identifice urgent soluţii pentru a menţine în viaţă oamenii şi afacerile care alimentează bugetul statului. Un ajutor financiar dat acum este mult mai eficient decât pierderea totală”, spun transportatorii.

Totodată, COTAR cere preşedintelui României să nu promulge abrogarea Ordonanţei de Urgenţă nr. 51/2019 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul transportului de persoane, „pentru că asta va însemna un haos şi mai mare in transportul judeţean de persoane, creat tot de către cei interesaţi să acapareze această piaţă”.

„Avem nevoie de măsuri urgente şi cerem Guvernului să ne consulte, pentru a găsi cele mai bune metode de a nu îngropa România, în această criză care nu este doar economică. Am putea împrumuta şi noi modelul Germaniei, al Ungariei, al Cehiei şi al celorlalte ţări care deja aplică măsuri de sprijin pentru populaţie şi pentru companii”, spun reprezentanții COTAR.

foto: © Volodymyr Tverdokhlib | Dreamstime.com

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: