Featured

Tudor Giurgiu: Dacă va fi cazul, TIFF fie se amână, fie se transmite online  

Reading Time: 2 minute

După ce gala Premiilor Gopo, programată pentru luna aceasta a fost amânată din cauza COVID-19, l-am întrebat pe Tudor Giurgiu, președinte al festivalului, ce se va întâmpla cu ediția de anul acesta a TIFF.

În acest moment, echipa TIFF continuă să pregătească ediția de anul acesta cu gândul că ea va putea avea loc în perioada anunțată deja, 29 mai – 7 iunie. Am încetinit un pic motoarele, desigur, lucrăm cu toții de acasă, confirmăm în continuare filme, suntem foarte atenți la ce se întâmplă cu festivalurile din afară și în tot acest timp schițăm planul B. În funcție de cum evoluează epidemia, vom putea lua o decizie undeva la începutul lunii aprilie. E important de subliniat că TIFF nu se va anula, ci va avea loc fie în altă perioadă, fie într-o altă formă – ne uităm zilele acestea la Vilnius, care testează cum poate arăta un festival transmis online, e un experiment pentru toată industria de film.

Planuri pentru perioada următoare

În perioada imediat următoare, pe lângă lucrul la ediția din 2020, ne concentrăm pe TIFF Unlimited, platforma de streaming lansată anul trecut de TIFF și care vine zilele acestea cu titluri noi. Avem filme excelente de la Cannes, Berlin sau TIFF, un close-up David Lynch și unul Xavier Dolan, filme-cult, documentare premiate, producții românești. Pregătim experiențe cinematic-culinare – mutăm Film Food în sufragerie – , avem propuneri de proiecte cu teatre și secțiuni pentru copii. Facem tot posibilul să fim cât mai prezenți și să oferim, cât stăm cu toții acasă, opțiuni cât mai interesante, practic să aducem spiritul TIFF în cât mai multe case. Personal, profit cât pot de mult de starea asta, lucrez în tihnă la scenariul filmului următor.

Posibile efecte pe termen mediu și lung ale actualei situații asupra sectorului cultural

Circulă multe scenarii și predicții zilele acestea, unele optimiste, altele nu. Cert e că nimeni nu știe, de fapt, cum va arăta lumea după pandemie. În acest moment, însă, mi-e clar că sectorul cultural va avea mult de suferit, cu atâtea evenimente anulate și echipe care depind de biletele vândute, de finanțări, de sponsorizări. Aici nu va mai fi vorba de adaptare, de reinventare – deși pandemia va testa și asta – ci de supraviețuire. Poate vor realiza cu toții, cu ocazia asta, cât de fragil este sectorul cultural și câtă nevoie are de susținere continuă și de protecție, inclusiv socială.

Loredana Sandulescu

Recent Posts

A doua ediție a Festivalului Suflet de România ne aduce aproape de tot ce ne face bine, pe Domeniul Regal de la Săvârșin

Sâmbătă și duminică, pe Domeniul Regal de la Săvârșin, are loc a doua ediție a festivalului Suflet de România, evenimentul…

6 ore ago

Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă de la conducerea companiei începând cu data de 30 aprilie 2024

Virgil a condus operațiunile fondului de pensii din anul 2019, iar anterior a avut diverse roluri de coordonare a echipelor…

o zi ago

Statistică Eurostat: România are prețuri mai mici pentru energie

Eurostat a publicat statistica cu privire la prețurile plătite pentru energie electrică și gaze naturale de consumatorii casnici și non-casnici…

o zi ago

Orașele mici din România au nevoie de un sprijin mai mare în tranziția energetică

Localitățile urbane mici sunt adesea lăsate în afara discuțiilor publice privind tranziția energetică. Ele au nevoie de sprijin mai mare…

o zi ago

AQUILA a finalizat preluarea Parmafood. A doua achiziție din acest an

AQUILA (simbol bursier AQ), lider în servicii integrate de distribuție și logistică pentru piața bunurilor de larg consum din România…

o zi ago

Internet pentru zonele rurale prin PNRR. Proiect de 94 de milioane de euro

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID) a publicat vineri, 26 aprilie, Ghidul solicitantului pentru Investiția 11 din Componenta 7 –…

o zi ago