Interviuri Lifestyle

Tudor Giurgiu: Dacă va fi cazul, TIFF fie se amână, fie se transmite online  

18 mart. 2020 2 min

Tudor Giurgiu: Dacă va fi cazul, TIFF fie se amână, fie se transmite online  

Reading Time: 2 minute

După ce gala Premiilor Gopo, programată pentru luna aceasta a fost amânată din cauza COVID-19, l-am întrebat pe Tudor Giurgiu, președinte al festivalului, ce se va întâmpla cu ediția de anul acesta a TIFF.

În acest moment, echipa TIFF continuă să pregătească ediția de anul acesta cu gândul că ea va putea avea loc în perioada anunțată deja, 29 mai – 7 iunie. Am încetinit un pic motoarele, desigur, lucrăm cu toții de acasă, confirmăm în continuare filme, suntem foarte atenți la ce se întâmplă cu festivalurile din afară și în tot acest timp schițăm planul B. În funcție de cum evoluează epidemia, vom putea lua o decizie undeva la începutul lunii aprilie. E important de subliniat că TIFF nu se va anula, ci va avea loc fie în altă perioadă, fie într-o altă formă – ne uităm zilele acestea la Vilnius, care testează cum poate arăta un festival transmis online, e un experiment pentru toată industria de film.

Planuri pentru perioada următoare

În perioada imediat următoare, pe lângă lucrul la ediția din 2020, ne concentrăm pe TIFF Unlimited, platforma de streaming lansată anul trecut de TIFF și care vine zilele acestea cu titluri noi. Avem filme excelente de la Cannes, Berlin sau TIFF, un close-up David Lynch și unul Xavier Dolan, filme-cult, documentare premiate, producții românești. Pregătim experiențe cinematic-culinare – mutăm Film Food în sufragerie – , avem propuneri de proiecte cu teatre și secțiuni pentru copii. Facem tot posibilul să fim cât mai prezenți și să oferim, cât stăm cu toții acasă, opțiuni cât mai interesante, practic să aducem spiritul TIFF în cât mai multe case. Personal, profit cât pot de mult de starea asta, lucrez în tihnă la scenariul filmului următor.

Posibile efecte pe termen mediu și lung ale actualei situații asupra sectorului cultural

Circulă multe scenarii și predicții zilele acestea, unele optimiste, altele nu. Cert e că nimeni nu știe, de fapt, cum va arăta lumea după pandemie. În acest moment, însă, mi-e clar că sectorul cultural va avea mult de suferit, cu atâtea evenimente anulate și echipe care depind de biletele vândute, de finanțări, de sponsorizări. Aici nu va mai fi vorba de adaptare, de reinventare – deși pandemia va testa și asta – ci de supraviețuire. Poate vor realiza cu toții, cu ocazia asta, cât de fragil este sectorul cultural și câtă nevoie are de susținere continuă și de protecție, inclusiv socială.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: