Interviuri

Ultimele zile pentru redirecționarea a 3,5%. „În cazul nostru, la fel ca în cazul multor ONG-uri din România, impactul proiectelor noastre este unul real”

Reading Time: 5 minute

Doar până pe 27 mai 2024, persoanele fizice mai pot alege cum sunt folosiți 3,5% din impozitul lor, prin redirecționarea acestui procent către o organizație care cred că merită susținută. Întregul proces este simplu, nu presupune niciun cost adițional pentru contribuabil și poate fi realizat chiar și online.

Una dintre organizațiile nonguvernamentale care au reușit în ultimii ani să adune în jurul ei un număr impresionat de români este Dăruiește Viață. În luna aprilie, spitalul construit la „Marie Curie” de asociația Dăruiește Viață, cu sprijinul a peste 350.000 de donatori și 8.000 de firme, a început să funcționeze și a preluat copiii internați până acum în secțiile de oncologie, neurochirurgie, chirurgie și ATI din clădirea veche a spitalului.

Biz a stat de vorbă cu Oana Gheorghiu și Carmen Uscatu, fondatoarele Asociației Dăruiește Viață, despre cum 3,5% (încă) pot schimba România în bine.

Ce s-a întâmplat până acum cu sumele redirecționate către Dăruiește Viață?

Oana Gheorghiu: Dăruiește Viață, alături de peste 350.000 de donatori persoane fizice și peste 8.000 de companii a construit și dotat cu echipamente un Spital. #Noi am făcut un Spital care tratează în acest moment copii cu patologie oncologică, la standarde europene, dar și copii care au nevoie de intervenții chirurgicale, de orice tip, inclusiv neurochirurgie și copii care sunt internați pe secția de terapie intensivă. Inițiativa #NoiFacemUnSpital este cel mai vizibil proiect al Asociației care a beneficiat de fondurile strânse prin redirecționarea celor 3,5% din impozitul pe venit. Dar nu este singurul. Dăruiește Viață a renovat mai multe secții de oncologie adulți și copii din întreaga țară. Fiecare formular completat înseamnă o șansă în plus, înseamnă timp pentru ei – pentru copiii care luptă cu un diagnostic crud, pentru părinții care primesc cea mai cruntă veste de la medici.

După cât timp intră aceste sume în conturile organizației și cum poate cineva afla că într-adevăr a completat corect Declarația la ANAF și a ajuns unde trebuie acel 3,5%?

Carmen Uscatu: Să completezi declarația durează 3 minute. O poți face chiar și de pe telefon, în timp ce îți aștepți un prieten, autobuzul sau o cafea. Atât de simplu e. Se realizează integral online, pe siteul daruiesteviata.ro. Am reușit să automatizăm acest proces, astfel încât donatorul să nu facă niciun efort în plus cu printarea, semnarea sau trimiterea formularului la ANAF, așa cum se întâmpla înainte.  Apoi, lucrurile, nu mai sunt la fel de simple.

Ulterior, ANAF virează aceste fonduri către noi pe parcursul unui an întreg. Din păcate, nu beneficiem de o transparență totală din partea ANAF – atunci când primim fondurile de la ANAF nu știm decât regiunea din care provin, dar nu știm cine sunt cei care au ales să redirecționeze și nici care este valoarea fiecărui formular. De cealaltă parte, donatorii pot solicita pe ANAF să le confirme unde au fost redirecționați cei 3,5%, fără însă a știi și care este suma exactă.

Există situații în care ANAF îi notifică pe contribuabili înainte de a face redirecționarea care este ONG-ul pentru care au optat și le oferă 30 de zile pentru a se răzgândi. Tot acest proces, atât de complicat cu autoritățile statului, mă duce cu gândul la un mesaj pe care l-am primit din partea unui sponsor care mi-a spus că dacă și-ar putea plăti și taxele atât de ușor pe cât poate face o sponsorizare către Dăruiește Viață ar fi atât de bine. Făcea referire la posibilitatea companiilor de a face o sponsorizare deductibilă din impozit pentru orice ONG.

Cum poate schimba 3,5% sistemul medical din România?

Oana Gheorghiu: În cazul nostru, la fel ca în cazul multor ONG-uri din România, impactul proiectelor noastre este unul real – venim în sprijinul celor care au cea mai mare nevoie de ajutor, construim infrastructură în locul statului, dotăm și echipăm secții și spitale.

Redirecționarea celor 3,5% înseamnă șanse în plus pentru pacienții din România, adulți și copii, înseamnă condiții de tratament din secolul acesta, înseamnă acces la echipamente de ultimă generație și lansarea unor schimbări strategice în sistemul medical care să ducă la reformarea lui – de la modul în care se oferă îngrijire medicală, la felul în care este asigurat managementul unităților medicale.

Mă refer aici la proiectul pilot pe care Dăruiește Viață l-a pus pe masa Ministerului Sănătății și a Guvernului României pentru a testa un alt fel de a face managementul în Departamentul de Radioterapie din noul Spital. Un proiect care ar aduce evaluare și remunerație bazată pe performanță, principii de guvernanță corporativă și medicală și un management performant.

Cum pot urmări cei care aleg să redirecționeze din impozitul lor modul în care sunt folosiți banii?

Carmen Uscatu: E iarăși simplu.

Metaforic: În ochii și mesajele celor care beneficiază de proiectele Dăruiește Viață. De curând, pe Facebook, am primit mesaj de la un tătic care ne-a trimis o fotografie din camera de vizită din noul Spital construit de #Noi toți. Ne mulțumea și ne spunea că este pentru prima dată în 3 luni de zile când poate să-și viziteze fiica internată pe secția de oncologie.

Camerele de vizită sunt una dintre noutățile pe care le aduce noul Spital – un spațiu în care copiii care sunt internați uneori și pentru 3, 6 sau 9 luni să se poată întâlni cu rudele lor, cu celălalt părinte rămas acasă, cu frații, surorile sau prietenii lor.

Concret, cei care aleg să se implice alatări de noi: în fiecare an, Dăruiește Viață publică un raport anual cu ceea ce am realizat în anul anterior, cu detalii despre proiecte și despre impactul investițiilor făcute împreună. De asemenea, suntem foarte activi în social media și avem o comunitate tare faină de urmăritori cu care interacționăm și cu care povestim despre ceea ce se întâmplă cu banii investiți. 

Care sunt planurile Dăruiește Viață pentru viitorul apropiat?

Oana Gheorghiu: Pentru Spitalul construit la Marie Curie, ne ocupăm, în continuare de partea de mentenanță și de a asigura copiilor, părinților și cadrelor medicale cele mai bune condiții pentru a se putea concentra să lupte pentru viață.

La nivel legislativ, suntem în numeroase discuții la nivelul Ministerului Sănătății și Guvernului României pentru a implementa proiectul pilot prin care ne propunem să testăm un nou mod de a face management în noul înființatul Departament de Radioterapie Pediatrică.

În plus, inițiativa #NoiFacemUnSpital nu se oprește aici – continuăm proiectul de la Marie Curie o a doua clădire pentru a construi aici un adevărat campus medical astfel încât toți copiii care ajung aici să fie tratați în aceleași condiții.

Ce alte modalități de susținere există și cât de mult contează sprijinul care vine de la persoanele fizice pentru ca planurile voastre să devină realitate?

Carmen Uscatu: Avem multe modalități prin care oamenii ne pot susține. Prin sms dar și pe daruiesteviata.ro prin donații online directe, cadouri cu sens, organizarea zilei de naștere, donații in memoriam.

#Noi-ul din #NoiFacemUnSpital și #Noi am făcut un Spital nu este deloc întâmplător. Sunt 350.000 de persoane fizice și peste 8.000 de companii care au pus umărul la construcția Spitalului și sunt peste 500.000 de donatori care au susținut Dăruiește Viață în cei peste 12 ani de existență (inclusiv donatorii pentru Spital). Nimic nu ar fi fost posibil fără implicarea lor.

Fiecare donație, oricât de mică contează enorm. De multe ori, ne spun donatorii că poate cei 2 sau 4 euro pe care îi donează prin SMS nu înseamnă mare lucru. Dar înseamnă totul. Dacă ne gândim că peste 20 de milioane de euro au fost strânși exclusiv din donațiile prin SMS – implicarea individuală înseamnă enorm.

Persoanele fizice pot dona folosind oricare dintre modalitățile disponibile pe daruiesteviata.ro – donație cu cardul, pot achiziționa un cadou cu sens sau își pot dona ziua de naștere.

Iar companiile pot folosi declarația 177 pentru a face o sponsorizare retroactivă (anul acesta fiind probabil ultimul în care va mai fi disponibilă) sau pot completa un contract de sponsorizare cu deducere din impozitul pe profit, până pe 31 decembrie. Totul pe daruiesteviata.ro

Toader Păun

Recent Posts

Marius Mihailovici, Porsche Engineering: Software din România pentru mașinile viitorului

Parte din Porsche Engineering Group, filiala din România are birouri de cercetare și dezvoltareîn Cluj și Timișoara, concentrând aproximativ 400…

36 de minute ago

Mustafa Tiftikcioğlu, Garanti BBVA România: Banking pentru dezvoltare

Pe o piață bancară foarte competitivă, Garanti BBVA se distinge prin capacitatea de o oferi soluții financiare complete, adaptate la…

2 ore ago

Stay Fit Gym va deschide două noi locaţii în Iaşi

Compania IULIUS şi Stay Fit Gym, una dintre cele mai mari reţele de fitness și aerobic din România, continuă parteneriatul…

10 ore ago

INS: Exporturile României de produse din tutun au crescut în 2023 la peste 1.6 mld. euro

Valoarea totală a exporturilor de produse din tutun brut și prelucrat, precum țigarete și consumabile pentru produsele din tutun încălzit,…

11 ore ago

România a devenit a 15-a piață de desfacere a Italiei, la nivel mondial, pentru produse agroalimentare

România este a 15-a piață de desfacere a produselor agroalimentare italiene la nivel mondial, fiind depășită în Europa Centrală și…

13 ore ago

Cooperativele agricole și-au dublat cota de piață în numai doi ani

În ultimii patru ani, cooperativele agricole și-au dublat cota de piață (în funcție de cifra de afaceri) în ansamblul agriculturii…

15 ore ago