Management Stiri

Un trimestru sub semnul recrutărilor

14 mart. 2017 2 min

Un trimestru sub semnul recrutărilor

Reading Time: 2 minute

Aproape unul din trei angajatori din România intenționează să apeleze la procese de recrutare în următoarele trei luni

32% dintre angajatorii din România plănuiesc să își sporească numărul de angajați în următorul trimestru, conform ediției aferente intervalului aprilie – iunie 2017 a studiului ManpowerGroup privind Perspectivele Angajării de Forță de Muncă. Pentru prima dată în istoria studiului, prognoza de angajare este pozitivă în toate regiunile țării și în toate sectoarele de activitate analizate. Dat fiind că doar 7% dintre angajatori au de gând să facă reduceri de personal și 60% nu intenționează nicio schimbare, Previziunea Netă de Angajare ajustată sezonier se situează la +16%, relativ stabilă comparativ cu primul trimestru al anului, dar cu cinci puncte procentuale mai puternică decât cea raportată în cel de-al doilea trimestru al anului trecut.

„Pentru prima dată în derularea ediției pentru România a studiului ManpowerGroup, lansată în trim. II/2008, Previziunea Netă de Angajare este pozitivă în toate cele opt regiuni și toate cele zece sectoare de activitate din România, chiar dacă gradul de încredere al angajatorilor se diferențiază încă de la o regiune la alta și de la un sector la altul. Perspectivele de angajare luminoase și stabile, care le egalează pe cele mai optimiste raportate de la declanșarea crizei economice încoace, denotă o piață a muncii mai favorabilă și diversificată, de care vor beneficia cei aflați în căutarea unui loc de muncă, cu condiția să dețină competențele și abilitățile căutate, atât cele profesionale, cât și cele interpersonale ”, spune Corina-Bianca Gonteanu, Director Strategic de Marketing pentru Europa în cadrul ManpowerGroup.

Este de așteptat ca oportunitățile de angajare să fie favorabile în sectorul Comerț cu ridicata și cu amănuntul, unde Previziunea Netă de Angajare de +30% este cea mai optimistă raportată din trim. III/2008 până în prezent, îmbunătățindu-se considerabil față de al doilea trimestru al anului trecut, cu 13 puncte procentuale. Cele mai robuste prognoze sunt, încă o dată, cele raportate de angajatorii din Industria prelucrătoare. Previziunea Netă de Angajare din acest sector slăbește oarecum față de trimestrul I/2017, cu un punct procentual, dar se îmbunătățește ușor față de anul trecut, cu două puncte procentuale, situându-se acum la +31%.

Îmbunătățirea cea mai marcantă, față de anul trecut se raportează însă în sectorul Finanțe, asigurări, servicii imobiliare și servicii de afaceri, unde Previziunea de +26% este cu 19 puncte procentuale mai puternică decât în trim. II/2016, îmbunătățindu-se și față de trimestrul I al anului în curs, cu 11 puncte procentuale. Îmbunătățiri considerabile, atât de la an la an (cu 16 puncte procentuale), cât și față de trimestrul I/2017 (cu 11 puncte procentuale), sunt raportate și în sectorul Energie electrică, apă, gaz, unde Previziunea de +8% atinge o valoare pozitivă pentru prima dată în ultimii patru ani (din trim. II/2013), fiind cea mai puternică din întreaga istorie a Studiului în România.

 

Foto: Dreamstime

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: