fbpx
Finanțe Stiri

UniCredit Bank – crestere de peste 30% a volumelor de factoring3 min

18/03/2016 3 min read

author:

UniCredit Bank – crestere de peste 30% a volumelor de factoring3 min

Reading Time: 3 minute

UniCredit Bank a inregistrat in 2015 un volum al operatiunilor de factoring de 886 milioane de euro, in crestere cu 31,65% comparativ cu anul precedent, volum care reprezinta un maxim istoric pentru companie.

Segmentele care au contribuit semnificativ la acest rezultat au fost: metale, chimicale, apa si reciclare (23% din total, cu o crestere de 55% fata de 2014), Autovehicule, utilaje si echipamente (cu o pondere de 11,5%), Agricultura, pescuit si produse alimentare (cu o pondere de 10%). Pe locul 5 ca si contributie la realizarea volumului total (de 7%), insa cu o crestere in 2015 de peste 60% fata de anul precedent, segmentul Bunurilor de larg consum (FMCG) a generat portofoliul cel mai echilibrat din punct de vedere al riscului asumat, al disiparii acestuia, dar si al potentialului de crestere, arata banca, intr-un comunicat de presa.

Segmentul Silvicultura, prelucrare lemn si constructii a contribuit in 2015 cel mai puternic la realizarea volumului de factoring al UniCredit Bank – reprezentand 29,5%, desi investitiile publice, si mai ales marile proiecte de infrastructura, care au fost pana in 2012 unul dintre principalele motoare de crestere a pietei de factoring, continua sa lase de dorit in anvergura si numar.

“In ceea ce priveste proiectele realizate cu debitori entitati publice, sunt de remarcat reducerea termenelor de plata contractuale, dar si imbunatatirea comportamentului de plata la modul general (reducerea intarzierilor), odata cu intrarea in vigoare a Legii 72/2013 pentru combaterea intarzierii in executarea obligatiilor de plata a unor sume de bani rezultand din contracte. Loc de optimizare ramane, intalnind in continuare cazuri extreme, unde intarzierile la plata risca sa afecteze relatia antreprenorilor cu subcontractorii, dar si stabiltatea financiara a acestora din urma”, a declarat Alecsandra Valasuteanu, Sef Departament Factoring in cadrul UniCredit Bank.

UniCredit Bank ofera un pachet complex de produse de factoring: factoring intern si de export cu si fara regres, factoring de import, servicii de colectare independente, reverse factoring (cunoscut si sub denumirea de supply chain financing). La nivelul anului 2015, ponderea cea mai mare in rulajul inregistrat au avut-o operatiunile din factoring intern (77% din totalul creantelor gestionate). Rulajele realizate la nivelul factoringului de export fara regres au crescut cu 11%, iar cele din tranzactiile de factoring de import cu 10% fata de 2014. Si in 2015 produsul vedeta din punct de vedere al evolutiei a fost factoringul intern fara regres, care a inregistrat o crestere de 76% fata de 2014, bazata in principal pe tranzactiile de reverse factoring.

“Factoringul reprezinta pentru UniCredit Bank un produs strategic, iar evolutia foarte buna pe care am inregistrat-o in 2015 – un maxim istoric pentru noi – ne ajuta sa ne consolidam pozitia de formator pe aceasta piata. La fel ca in ultimii trei ani, ne-am concentrat si in 2015 asupra segmentului de companii mici si mijlocii, acestea reprezentand in viziunea noastra motorul unei economii sustenabile”, a declarat Alecsandra Valasuteanu, Sef Departament Factoring in cadrul UniCredit Bank.

Pachetele de factoring UniCredit Bank sunt disponibile pentru companii de orice talie (de la mici – mijlocii, la multinationale), localizate oriunde in Romania, care vand / cumpara produse sau servicii cu plata la termen, indiferent de industria in care activeaza. “Companiile cu cifra de afaceri sub 5 milioane de euro au contribuit cu 30% din totalul volumului de factoring derulat de UniCredit Bank, iar cele cu cifra de afaceri intre 5 si 50 de milioane de euro cu peste 45%, in 2015 fiind deschise peste 75 noi tranzactii cu clienti provenind din aceste doua segmente. In ceea ce priveste anul curent, in trimestrul I, un accent deosebit a fost pus pe dezvoltarile de ordin tehnologic, avand ca scop eficientizarea si reducerea volumului de documente necesar derularii tranzactiilor de factoring, in mod special cele de reverse factoring (supply chain financing) si suntem convinsi ca platforma pe care o punem la dispozitia clientilor va contribui esential in aceasta directie, cat si la mentinerea tendintei de crestere a tranzactiilor gestionate de UniCredit Bank in piata de factoring”, completeaza Alecsandra Valasuteanu.

UniCredit Bank este membru fondator si al Consiliului Director al Asociatiei Romane de Factoring (ARF) de la infiintarea acesteia, in anul 2011, membru cu drepturi depline ai Factors Chain International (careia s-a alaturat inca din 1998), fiind reprezentati in Communcation Committee, Ambasadors Body si Knowledge Hub.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *