Companii Stiri Tech

Vânzări nete total de 2,4 mld. euro pentru Bosch în România în anul fiscal 2023

22 mai 2024 7 min

Vânzări nete total de 2,4 mld. euro pentru Bosch în România în anul fiscal 2023

Reading Time: 7 minute

Bosch a încheiat anul fiscal 2023 cu vânzări consolidate în valoare de 2,5 miliarde de lei (516,2 milioane de euro) în România, rămânând la un nivel similar cu cel al anului precedent.

Vânzările nete totale de 11,8 miliarde de lei (2,4 miliarde de euro) înregistrate în România, inclusiv vânzările companiilor neconsolidate și livrările interne către companii afiliate, au reprezentat o creștere de 12 procente față de anul trecut, în moneda locală.

Numărul de angajați Bosch în România a ajuns la 10.520 la 31 decembrie 2023, o creștere cu aproximativ 7 procente față de anul precedent.Pentru anul în curs, compania intenționează să își consolideze în continuare poziția strategică în țară, dar are o prognoză modestă privind evoluția afacerii în țară pentru 2024 din cauza contextului din piață plin de provocări.

Mihai Boldijar Bosch Romania

„În ciuda mediului economic incert, Bosch a înregistrat în România o performanță stabilă în anul fiscal 2023, în principal datorită dezvoltării activității companiei în zona de producție, în cercetare și dezvoltare, dar și în domeniul serviciilor. Deși, din cauza situației actuale, ne așteptăm la un an dificil și în România, rămânem consecvenți angajamentului față de piața locală și de potențialul acesteia pe termen lung.”

Mihai Boldijar, director general al Robert Bosch SRL și reprezentant al Grupului Bosch în România

Bosch continuă să investească în România

Bosch a investit aproximativ 356 milioane de lei (72 milioane de euro) în România, în 2023, în principal în dezvoltarea fabricilor sale din sectorul de activitate Mobilitate din Cluj și Blaj, precum și în domeniul cercetării și dezvoltării, în cadrul Centrului de Inginerie Bosch din Cluj. Fabrica Bosch din Jucu, județul Cluj, produce din 2013 unități de control electronice de înaltă calitate pentru creșterea siguranței în trafic și a confortului la volan.

În plus, fabrica din Jucu a făcut anul trecut pași semnificativi în ceea ce privește eficiența energetică și sustenabilitatea. Panourile solare ale fabricii au generat 5.444 MWh de energie verde, o creștere cu 46 de procente față de anul precedent. Aceasta reprezintă aproximativ 10 procente din cererea totală de energie electrică a fabricii. Împreună cu pompa de căldură instalată în 2021, fabrica a realizat în 2023 reduceri ale consumului local de gaze cu peste 60 de procente. Aceste măsuri au avut ca rezultat o reducere anuală a consumului de energie de 897 MWh.

Bosch fabrica din Blaj
Fabrica Bosch din Blaj

Unitatea de producție Bosch din Blaj și-a dezvoltat în 2023 capacitatea de producție în sectorul de activitate Tehnologie industrială, prin extinderea utilajelor de producție pentru fabricarea sistemelor liniare. În 2023, locația din Blaj și-a depășit obiectivul intern de reducere a consumului de energie. Printr-o serie de inițiative, cum ar fi automatizarea iluminatului, optimizarea presiunii aerului comprimat, utilizarea energiei termice de la compresoare pentru producerea apei calde menajere sau pentru susținerea sistemului de încălzire, precum și instalarea de panouri fotovoltaice pe două clădiri suplimentare, fabrica a realizat o reducere a consumului de energie de 1.854 MWh. În 2023, școala duală Bosch Blaj și-a adăugat un nou partener educațional, „Liceul Tehnologic Alexandru Domșa” din Alba Iulia, inclusiv o nouă specializare: utilaje electromecanice și instalații industriale.

Tehnologii inovatoare în domeniul cercetării și dezvoltării

Înființat în 2013, Centrul de Inginerie Bosch din Cluj este un jucător important în modelarea viitorului mobilității. Combinând expertiza în software, hardware, inginerie mecanică și planificarea vânzărilor, centrul contribuie la dezvoltarea unor soluții de ultimă oră pentru conducerea automatizată, autovehiculele electrice și mobilitatea conectată, toate bazate pe inteligența artificială.

În aprilie 2024, Bosch a inaugurat a doua clădire de birouri la centrul său de inginerie din Cluj-Napoca. Noua facilitate reprezintă o investiție de 21 de milioane de euro, în timp ce investiția totală în cele două clădiri de birouri din Cluj se ridică la aproximativ 50 de milioane de euro.

Ddezvoltarea activităților de inginerie în România a dus la extinderea la București și, începând cu acest an, la Sibiu. În prezent, aproximativ 1.700 de angajați lucrează la proiecte de tehnologie de ultimă oră în aceste locații moderne. În momentul de față, centrul aduce o contribuție importantă la portofoliul Bosch de drepturi de proprietate intelectuală, cu peste 100 de invenții în fiecare an.

Bosch își consolidează prezența la Timișoara

2023 a fost un an cu multe realizări pentru Bosch în Timișoara, unde compania are un centru de soluții de business și tehnologie, oferind servicii pentru Grupul Bosch și clienții externi. În prezent, centrul are două entități juridice separate: Bosch Service Solutions SRL (din 2007) și nou înființata entitate Bosch Global Business Services SRL (din ianuarie 2024). Decizia de a extinde amprenta entității legale în România îi permite companiei să se concentreze pe obiectivul său de dezvoltare și să își consolideze în continuare poziția de jucător cheie în digitalizare, cu o zonă robustă de dezvoltare de software și primele servicii de consultanță pentru proiecte de inteligență artificială oferite de locație.

Divizia Global Services a adăugat 60 de poziții noi în 2023, continuând tendința de dezvoltare în domeniul contabilității, controlling-ului, achizițiilor și expertizei logistice. Experții locali sunt implicați în procesele de standardizare din țările europene, ca parte a strategiei diviziei.

Cum au evoluat sectoarele de activitate Bosch

În sectorul Mobilitate, divizia Mobility Aftermarket a înregistrat în 2023 un nou record absolut de vânzări în România prin creșterea cifrei vânzărilor sale totale, bazată pe consolidarea relațiilor de afaceri cu distribuitorii strategici. Piesele de schimb auto Bosch sunt apreciate de multe companii ce fac parte din programul de loialitate eXtra (extra-premii.ro), în cadrul căruia service-urile auto și magazinele de piese de schimb pot colecta recompense pe baza achizițiilor de produse Bosch.

În sectorul de activitate Tehnologie pentru construcții și energie, dezvoltarea diviziei Bosch Home Comfort din România reflectă evoluția generală a industriei din ultimul an, afectată de contextul macroeconomic. În zona de afaceri a proiectelor, divizia a migrat de la segmentul rezidențial la cel comercial, reprezentat în principal de centrale electrice mari și soluții complexe de aer condiționat.

Sectorul de activitate Bunuri de larg consum a înregistrat o scădere a cererii de electrocasnice și scule electrice în 2023. Cu toate acestea, divizia Scule electrice Bosch a înregistrat o creștere moderată a vânzărilor în comparație cu anul precedent. Un pas important în 2023 a fost transformarea întregului portofoliu de instrumente de măsură DIY, prin utilizarea unui conținut ridicat de materiale reciclate. De asemenea, divizia a lansat, la începutul acestui an, magazinul online oficial Bosch Professional.

În sectorul de activitate Tehnologie industrială, divizia de vânzări Bosch Rexroth a înregistrat o creștere moderată în anul 2023, în principal datorită investițiilor în automatizarea proceselor de producție realizate de clienții din industria automotive.

Parteneriate și programe educaționale

Bosch este un partener pe termen lung al sistemului de educație din România. De exemplu, în cadrul programului Școală duală Bosch, aproximativ 700 de studenți au fost pregătiți în domenii specifice în unitățile de producție Bosch din Cluj și Blaj, încă din 2013.

Studenții pot accesa trei programe de masterat și patru cursuri dezvoltate de Centrul de Inginerie Bosch din Cluj, în parteneriat cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca și Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Compania oferă studenților și alte oportunități, cum ar fi programul Working Student, stagii de practică plătite, sau acces la Academiile Bosch din Blaj și Timișoara. În plus, compania oferă angajaților săi mai multe programe de dezvoltare a carierei.

Grupul Bosch este prezent de 30 de ani în România și are aproximativ 10.520 de angajați în șase entități. Pe lângă centrul său de cercetare și dezvoltare din Cluj, București și Sibiu și unitățile sale de producție pentru Mobilitate din Cluj și din Blaj, Bosch mai operează și o unitate de producție de Tehnologie industrială, localizată, de asemenea, în Blaj, precum și un centru de soluții de business și tehnologie, la Timișoara. În București, Bosch operează un birou de vânzări pentru produsele sectoarelor Mobilitate, Bunuri de larg consum și Tehnologie pentru construcții și energie. În plus, o filială a BSH Hausgeräte GmbH, activă pe piața electrocasnicelor, are sediul, de asemenea, în capitala țării.

Perspectivele Grupului Bosch pentru 2024

Grupul Bosch și-a crescut cifra vânzărilor și profitul în anul 2023 și își implementează cu succes strategia de dezvoltare, în ciuda unui mediu dificil.

„În anul financiar 2023 ne-am atins obiectivele financiare și ne-am consolidat poziția pe piață într-o serie de domenii de activitate, de la semiconductori la sisteme integrate pentru clădiri.”

Stefan Hartung, președintele consiliului de administrație al Robert Bosch GmbH

Compania și-a sporit cifra vânzărilor cu 3,8 procente față de anul precedent, până la 91,6 miliarde de euro, în ciuda condițiilor economice și de piață nefavorabile. La 5,3 procente, marja EBIT din operațiuni a fost cu 1 punct procentual mai mare decât anul precedent, peste estimări, dar sub marja-țintă de cel puțin 7 procente pe termen lung. Bosch intenționează să atingă această cifră până în 2026.

În primul trimestru al anului 2024, cifra vânzărilor a scăzut cu mai mult de 0,8 procente față de aceeași a anului precedent; după ajustarea la efectele cursului de schimb valutar, aceasta reprezintă o creștere de 2,7 procente. Cu toate acestea, compania se așteaptă la dificultăți în a mări marja EBIT din operațiuni comparativ cu anul precedent. Pe lângă mediul de piață modest și creșterea continuă preconizată a investițiilor inițiale în domenii de importanță strategică, restructurarea și îmbunătățirea proceselor vor avea, de asemenea, un impact negativ la început, efectul lor pozitiv venind doar după o anumită întârziere.

Chiar dacă mediul economic și social rămâne solicitant, Bosch își propune să se claseze în top trei furnizori de pe piețele sale cheie, în toate regiunile lumii. „Vizăm inovații, parteneriate și achiziții pentru a ne asigura că ne dezvoltăm pe măsură ce industriile noastre se transformă, în ciuda dificultăților economice”, a declarat Hartung.

În activitatea sa de bază din domeniul mobilității, Bosch ia în mod sistematic decizii strategice pentru dezvoltarea viitoare și lansează în 2024 aproximativ 30 de proiecte de producție pentru autovehicule electrice.

În zona de dezvoltare a domeniului hidrogenului, Bosch și-a reafirmat așteptările: până în 2030, vânzările sale în materie de tehnologie a hidrogenului ar putea ajunge la 5 miliarde de euro.

Deși piața pompelor de căldură a stagnat în toată Europa în 2023, Bosch a reușit să-și dezvolte afacerea cu aproape 50 de procente. În anii următori, Bosch va continua să se dezvolte semnificativ mai rapid decât piața pe acest segment.

Array

Articole pe aceeași temă: