Stiri

Varianta Delta COVID este dominantă la nivel european. Ce se întâmplă în România

7 aug. 2021 2 min

Varianta Delta COVID este dominantă la nivel european. Ce se întâmplă în România

Reading Time: 2 minute

Președintele CNCAV a fost vineri seara în Vama Veche pentru a participa la procesul de vaccinare, în cabinetul de vaccinare amenajat în stațiunea de pe litoral. Valeriu Gheorghiță a avertizat că noua mutație a virusului se extinde foarte ușor în zone cum ar fi litoralul.

„O persoană infectată cu Delta poate să genereze de la şapte până la nouă cazuri secundare, se extinde foarte uşor unde numărul de persoane este foarte mare, unde nu se respectă măsurile de prevenţie”, a arătat şeful CNCAV, la Vama Veche, şi a subliniat că „litoralul este o zonă în care oamenii stau unii lângă alţii şi nu se respectă măsurile de prevenţie”.

Mai mult, Valeriu Gheorghiţă a spus că „persoanele nevaccinate au cel mai mare risc de a se îmbolnăvi în perioada următoare, când estimăm că vom avea o transmitere comunitară crescută, în mod deosebit aceasta fiind de varianta Delta”.

„Vedem că în ultimele nouă săptămâni procentul cazurilor generate de varianta Delta, din totalul celor care au fost cauzate de variante virale de îngrijorare, a crescut de aproape nouă ori, ceea ce e un lucru extrem de important. Avem nevoie de această supraveghere epidemiologică prin secvenţiere. Doar în săptămâna 30, procentul testelor de secvenţiere pozitive pentru varianta Delta a fost de 89% din totalul secvenţierilor efectuate în săptămâna respectivă, ceea ce ne arată că avem în continuare aproximativ 35% din cazurile confirmate cu varianta Delta care nu au legătură epidemiologică, ca atare, acestea sunt cazuri cu transmitere comunitară” a explicat Gheorghiţă.

Varianta Delta, transmitere sporadică în România

Potrivit șefului CNCAV, „suntem într-o etapă de la transmitere sporadică la transmitere comunitară, (…) dacă nu facem la acest moment ceva suplimentar, (…) este foarte probabil să înregistrăm o creştere a numărului de cazuri”.

Cât despre a treia doză de vaccin, în acest moment se așteaptă aprobarea din partea Agenției Europene a Medicamentului și abia apoi se va lua o decizie în acest sens. Valeriu Gheorghiță afirmă că primele persoane care ar putea primi și a treia doză sunt persoanele vulnerabile, persoanele imunodeprimante și cele care au în continuare de a dezvolta boala în forme mai grave.

Valeriu Gheorghiță a vaccinat vineri seara, în stațiunea Vama Veche persoanele care au dorit acest lucru, cu serul de la Pfizer și Johnson&Johnson.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: