Finanțe Stiri

Vienna Insurance Group, prime brute subscrise de 7, 153 mld euro

29 nov. 2017 3 min

Vienna Insurance Group, prime brute subscrise de 7, 153 mld euro

Reading Time: 3 minute

Grupul austriac de asigurări Vienna Insurance Group (VIG) a înregistrat în primele nouă luni din acest an prime brute subscrise de 7,153 miliarde euro și un profit (înainte de impozitare) de 331 milioane euro.

Primele brute subscrise au crescut cu 2,7 procente până la 7,153 miliarde euro în primele trei trimestre din 2017. Toate liniile de business au marcat creşteri satisfăcătoare, cu excepţia segmentului poliţelor de asigurare de viaţă cu primă unică, unde VIG își menține politica prudentă de subscriere. Primele au crescut cu 5,6 procente, excluzând impactul produselor de asigurare cu primă unică. Creşterea s-a datorat în principal segmentului auto şi altor segmente de asigurări daune/accidente, fiind susţinută în principal de Polonia, Ungaria, Republica Cehă, Slovacia, Bulgaria, Croaţia şi Serbia. Polonia, Slovacia şi România au înregistrat de asemenea creşteri ale asigurărilor de viaţă. În ceea ce priveşte segmentul asigurărilor de sănătate, una dintre priorităţile majore ale „Agendei 2020”, creşterea primelor s-a datorat în principal Austriei, statelor baltice şi Georgiei, arată VIG, într-un comunicat de presă.

„Angajamentul nostru este de a fi un partener stabil şi de încredere, aşa cum o arată şi aceste cifre. În ciuda impactului dezastrelor naturale, ne aşteptăm în continuare la o performanţă pozitivă în trimestrul al patrulea, similară performanţei obţinute până acum în 2017. Prin urmare, bazându-ne pe situaţia actuală, ne aşteptăm la rezultate mult mai bune chiar decât cele obţinute anterior în 2016,” a explicat Elisabeth Stadler, CEO al Vienna Insurance Group.

Cererile de despăgubire fiind în curs, este încă neclar cât de mare va fi impactul furtunii „Herwart” de la finalul lunii octombrie asupra rezultatelor. „Ne aşteptăm la o valoare brută a cererilor de despăgubire de 40-45 milioane euro. Furtuna a afectat în principal companiile noastre din Republica Cehă, Austria şi Polonia,” a subliniat Elisabeth Stadler.

Profitul (înainte de impozitare) a crescut la 331 milioane euro în primele trei trimestre din 2017. Pieţele din Europa Centrală şi de Est au contribuit cu peste 60 de procente din total. Creşterea anuală de aproape 10 procente s-a datorat în principal îmbunătăţirii ratei combinate şi bunei evoluţii a rezultatului financiar. Creşterea contribuţiei la profit a linilor de business daune/accidente a compensat impactul mediului marcat de dobânzi reduse.

Creşteri anuale semnificative ale profitului au fost înregistrate în Polonia, Ungaria şi în segmentul „alte pieţe din ECE” – în principal în Serbia. Creşterea profitului în Polonia şi Ungaria s-a datorat îmbunătăţirii semnificative a segmentului RCA, iar în România – asigurărilor CASCO şi măsurilor pe termen lung de creştere a profitabilității.

Rata combinată s-a îmbunătăţit

VIG a înregistrat o rată combinată de 97,3 procente în primele trei trimestre din 2017. Atât rata daunei cât şi rata cheltuielilor s-au îmbunătăţit comparativ cu anul precedent. Austria, Polonia, Serbia şi statele baltice au contribuit în principal la reducerea în ansamblu a ratei combinate, fapt care s-a datorat în principal profitabilităţii în creştere a segmentului auto.

Rată de solvabilitate stabilă

Rata de solvabilitate la nivelul Grupului VIG listat a fost de 224,8 procente la 30 septembrie 2017, reconfirmând astfel rata obţinută în primul semestru din 2017 (224,5 procente). Rezultatul financiar de 732 milioane euro pentru primele trei trimestre din 2017 indică o creştere anuală de 4,1 procente. Creşterea a fost rezultatul unei majorări a venitului curent graţie consolidării complete a entităţilor non-profit ale grupului şi profiturilor realizate mai mari din vânzarea de acţiuni. Investiţiile Grupului incluzând numerarul şi echivalentele de numerar au crescut la 37,2 miliarde euro la 30 septembrie 2017 datorită unei intensificări a activităţilor de investiţii (31 decembrie 2016: 36,2 miliarde euro).

VIG deține în România companiile de asigurări Asirom, Omniasig și BCR Asigurări de Viață. Anul trecut, VIG a preluat și AXA Life Insurance, filiala din România a grupului francez AXA specializată în asigurări de viață.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: