Management

Viziune pentru managerii de Resurse Umane

16 nov. 2015 4 min

Viziune pentru managerii de Resurse Umane

Reading Time: 4 minute

Evenimentul HR Strategic, organizat pe 12 noiembrie, de Revista HR Manager la Hotel Intercontinental din Bucuresti a fost centrat pe importanta elaborarii planului strategic de Resurse Umane in dezvoltarea organizatiei.

Cei peste 120 de participanti, manageri si specialisti in Resurse Umane au dezbatut, impreuna cu speakerii conferintei, pe teme referitoare la Leadership & Cultura Organizationala, motivarea si responsabilizarea oamenilor, proiectarea strategiilor de Comp & Ben personalizate, sprijinul tehnologiei in procesele de HR si principalele provocari ale Proiectului de modificare a Codului Muncii.

Volatilitatea, incertitudinea, complexitatea si ambiguitatea (VUCA) descriu lumea in care traim. Conceptul VUCA  a fost dezvoltat de armata americana la sfarsitul razboiului rece si devine tot mai des folosit astazi in comunitatea HR, pentru ca descrie noua normalitate.

“In lumea VUCA organizatiile au nevoie de lideri care: pot vedea dincolo de ceata data de ambiguitate, sunt confortabili sa fie inconfortabili, pot gestiona complexitatea si pot reactiona si se pot adapta rapid“, a afirmat Dr. psih. Doru Dima, Director National Profiles International.

IQ-ul iti aduce locul de munca, dar EQ-ul te promoveaza

Setul de valori al unui lider a devenit o noua moneda, iar felul in care se reflecta asupra unei organizatii poate avea un efect semnificativ pentru succesul ei. “Liderul trebuie sa se tina de cuvant pentru a avea increderea oamenilor sai si sa le acorde credit acestora inainte de a-l cere, sa dialogheze si sa asculte punctele de vedere ale celorlalti si sa isi controleze propriul EGO”, precizeaza Doru Dima.

Pentru a ne adapta noilor conditii este nevoie de schimbarea comportamentelor, care se poate realiza numai prin schimbarea tiparelor mentale. Iar pentru aceasta avem nevoie de incredere si de vointa.

54% dinte angajati isi doresc acces la sistemul privat de sanatate

Pentru cresterea motivarii beneficiile acordate angajatilor au un rol important. Domeniul beneficiilor s-a dezvoltat foarte mult in ultimii ani. Astfel ca, pe langa servicii medicale in sistem privat, gradinite pentru copiii angajatilor, sali de fitness, masini de serviciu, exista solutii pentru servicii de curatenie profesionala la locuintele angajatilor, odihna dupa masa de pranz, sau chiar un mall pentru angajati, spune Florentina Scarlat, Regional Sales Manager la Signal Iduna.

Calculele arata ca, pentru a acorda unui salariat 90 de lei in plus la salariu, compania are cheltuieli de 157,9 lei, diferenta fiind impozitul aferent. Pentru o asigurare medicala de 90 de lei, cheltuiala este tot de 90 de lei, precizeaza Florentina Scarlat.

Beneficiile flexibile si cele voluntare completeaza beneficiile fixe

Pachetele de beneficii sunt importante pentru angajati, iar pentru angajatori au avantaje fiscale, cresc productivitatea si motivatia, contribuie la atragerea si retentia talentelor, sustine Adrian Sarbu, Director General Benefit Systems. Companiile folosesc beneficiile flexibile si pe cele voluntare pentru a completa beneficiile fixe, pe care le folosesc deja.

Companiile cauta solutii “ieftine si bune” de software HR

Procesele de HR au nevoie de spijinul tehnologiei. In ultimii ani, managerii si antreprenorii au devenit tot mai interesati de solutii software pentru administrarea personalului. “Exista un decalaj intre piata locala de software HR si cea internationala, care se poate recupera in unul – doi ani,” afirma Mihai Gavan, Sales Manager Romanian Software.

Proiectul noului Cod al Muncii reglementeaza, in premiera, telemunca

Si pentru ca programele software ne ajuta in munca, dar la baza tuturor activitatilor sta respectarea legii, discutia despre provocarile Proiectului de modificare a Codului Muncii a creat rumoare. Ioana Dumitru, reprezentant al casei de avocatura Popovici Nitu Stoica & Asociatii a prezentat Proiectul de lege nr. 577/2015 pentru modificarea si completarea Legii nr. 53/2003 – Codul Muncii. In ceea ce priveste incheierea contractelor individuale de munca, noul proiect de lege limiteaza cazurile de utilizare a contractelor de munca temporara, revenind la situatia anterioara modificarii din 2011. Munca temporara ar putea fi folosita pentru inlocuirea unui salariat cu CIM suspendat, pentru activitati cu caracter sezonier sau pentru activitati specializate sau ocazionale.

Regimul orelor suplimentare prevede ca realizarea compensarii cu timp liber sa fie realizata in urmatoarele 30 de zile calendaristice, iar la compensarea cu timp liber se va adauga un spor de minim 75% din salariul de baza. Daca nu este posibila compensarea cu timp liber, angajatorul va plati un spor salarial, care nu este clar daca va fi de 100% sau 200% din salariul de baza si daca se va cumula cu sporul de minim 75%.

Reducerea activitatii nu mai poate avea motive economice

O alta noutate o gasim in cazul in care angajatorul isi reduce activitate, pentru ca acest fapt nu mai poate fi determinat de motive economice, ci doar de motive tehnice, tehnologice sau structurale.

De asemenea, concedierea pentru necorespundere profesionala va putea fi dispusa doar pe durata perioadei de proba, iar in cazul concedierilor colective, evaluarea realizarii obiectivelor de performanta nu va mai fi criteriul prioritar pentru selectarea salariatilor concediati. Durata de valabilitate a dreptului de preferinta la reangajare se extinde la 9 luni de la data concedierii.

La incetarea contractului individual de munca prin acordul partilor, acestea vor putea negocia si stabili, prin acte aditionale ulterioare, conditiile incetarii relatiilor de munca prin acord. Clauzele negociate vor cuprinde cel putin: data incetarii CIM si cuantumul indemnizatiei la care este indreptatit salariatul. La negocierea acestor clauze, oricare dintre parti poate beneficia de asistenta juridica de specialitate, inclusiv prin intermediul sindicatului sau reprezentantilor salariatilor.

Proiectul de lege reintroduce posibilitatea negocierii colective la nivel national, insa prevederea este singulara si neclara; nu exista detalieri, nu se fac referiri la impactul asupra Legii Dialogului Social.

Tot prin acest proiect se reglementeaza posibilitatea ca somerii si pensionarii sa fie membri de sindicat.. Daca va fi aprobat, conducatorii sindicatelor vor avea o protectie extinsa.

“Proiectul este redactat deficitar, ceea ce il face dificil de implementat, fiind un pas inapoi pentru flexibilitatea relatiilor de munca. Creaza reticente in efectuarea de noi angajari, poate creste costurile salariale – prin indemnizatia de neconcurenta pe durata CIM, regimul orelor suplimentare, regimul muncii de week-end si nu este corelat cu Legea Dialogului Social”, conchide Ioana Dumitru.

Evenimentul a fost sustinut de partenerii: Profiles International Romania, Signal Iduna, Romanian Software, Popovici Nitu Stoica si Asociatii si Benefit Systems, de expozantii: Catalyst si International House si de partenerii de organizare: Wellington, Eventlink360 si Tipo Belle Arte.

 

*Revista HR Manager este singura publicatie din Romania, dedicata managerilor din domeniul Resurselor Umane si este proiectata ca o sursa de informare cu un caracter tehnic si aplicat.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: