Finanțe Stiri

Vrei să investești? AAF a lansat ECONOMISEȘTE INTELIGENT!, programul care te ajută să înțelegi fondurile de investiții

18 ian. 2021 2 min

Vrei să investești? AAF a lansat ECONOMISEȘTE INTELIGENT!, programul care te ajută să înțelegi fondurile de investiții

Reading Time: 2 minute

”Economisește inteligent!” este demersul educațional construit anul acesta de Asociația Administratorilor de Fonduri din România (AAF), cu scopul de a crește nivelul de informare a publicului cu privire la finanțe personale, dar și la concepte și instrumente specifice industriei fondurilor de investiții.

Lansat în ultimul trimestru din 2020, proiectul „Economisește inteligent!” a adus la un loc expertiza profesională a mai mult de 15 specialiști în fonduri de investiții, industrie financiar-bancară și piață de capital, care au explicat pu­blicului larg cum funcționează industria și de ce recomandă transformarea economiilor în investiții, pentru o sănătate financiară personală durabilă.

Urmărind potențialul pieței, du­blat de oportunitățile așteptate odată cu trecerea Bursei de Valori la statutul de piață emergentă, Asociația Admi­nistratorilor de Fonduri își propune să fie un jucător activ pentru creșterea numărului de investitori în industria de asset management. Prin acest proiect, nu vrem să dăm lecții, ci, cu ajutorul experților, să explicăm într-un limbaj accesibil ce înseamnă industria noastră, cum funcționează fondurile de investiții, ce înseamnă să fii investitor într-un astfel de fond sau investitor la bursă, dar mai ales ce beneficii poți obține dacă decizi să pui banii să lucreze pentru tine„, explică Horia Gustă, președintele Asociației Administratorilor de Fonduri din România. 

Deși în România există aproape 14 milioane de conturi bancare, doar 2,8% din populația adultă a țării alege să-și pună economiile la treabă, prin intermediul fondurilor de investiții.

Un fond de investiții este similar cu o echipă de fotbal în care investitorii joacă rolul de finanțatori, iar jucătorii sunt reprezentați de portofoliul ­fondului. Ca în fotbal, și în industria de asset mamagement performanța este obiectivul final și tot ca în orice sport, acest obiectiv se atinge prin perseverență„, descrie într-o manieră plastică Jan Pricop, directorul executiv al Asociației Administratorilor de Fonduri, funcționarea unui fond de investiții.

Perseverența, disciplina, diversificarea, răbdarea și durata investiției sunt câteva dintre principiile de luat în calcul de o persoană care alege să-și pună economiile la treabă, devenind investitor în piața fondurilor, spun specialiștii industriei de asset management.

Să capitalizezi pro­fitul, adică să reinvestești câștigul, dacă nu ai nevoie atunci de bani și să nu intri în panică pentru că volatilitatea este normală sunt  alte două principii importante în procesul investițional„, explică și Cristian Pascu, vicepreșe­dinte al Asociației Administrato­rilor de Fonduri din Ro­mânia. Reprezentanții industri­ei spun că sănătatea financiară se construiește în timp ”cărămidă cu cărămidă” și că performanța pe termen lung ține mai mult de comportamentul investitorului decât de performanța produsului.

Articolul a fost inițial publicat în Biz nr. 349 (15 decembrie 2020 – 20 ianurie 2021). Dacă dorești să primești Revista Biz prin curier, abonează-te aici.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: