Stiri Tech

Wi-Fi gratuit, bucuria hackerilor

7 iul. 2016 2 min

Wi-Fi gratuit, bucuria hackerilor

Reading Time: 2 minute

Informatiile personale de pe telefon, laptop sau tableta sunt mult mai expuse riscului de a fi compromise sau furate pe durata vacantei de vara, cand turistii in cautare de internet gratuit se conecteaza la retele publice de Wi-Fi, fara sa tina cont de riscurile de securitate.

Potrivit specialistilor in securitate cibernetica ai Bitdefender, turistii obisnuiesc sa se conecteze frecvent la retele Wi-Fi, pe care le considera inofensive, pentru ca accesul la internet in roaming poate genera costuri suplimentare. Iar conectarea la o retea de internet controlata de un raufacator pentru navigarea pe retele sociale sau verificarea conturilor de email poate duce la pierderea parolelor sau a datelor de pe dispozitive.

„Daca un hacker reuseste sa atraga victime catre retele de Wi-Fi pe care le controleaza, el identifica rapid vulnerabilitatile de pe dispozitiv si le exploateaza ca sa intercepteze traficul de date, inclusiv datele bancare cand se fac plati online. In lipsa unei solutii de securitate actualizate, victima nu descopera interceptarea traficului decat dupa ce pagubele se produc”, spune Liviu Arsene, specialist in securitate cibernetica al Bitdefender.

Primul loc in care riscati daca va conectati la o retea Wi-Fi este chiar aeroportul. Experimentele sociale facute de experti in securitate IT demonstreaza ca pasagerii s-ar conecta la orice retea care promite internet gratuit in aeroport si ar accepta integral termenii si conditiile solicitate de furnizorul serviciului. Cei mai multi cad in capcana retelelor denumite „Free Airport Wi-Fi” sau similar si conecteaza telefoane, tablete sau chiar laptopuri la retele nesecurizate. Odata conectate, atacatorii pot colecta cu usurinta toate parolele.

La hotel, solicitati la receptie datele referitoare la reteaua de internet: user name si parola. Frecvent, la hotelurile care ofera internet gratuit, turistii omit sa mai ceara detalii legate de serviciile de internet si cauta retele pe cont propriu, direct de pe telefon, in speranta ca nu sunt parolate.

Cafenelele reprezinta pentru multi turisti locul ideal unde sa verifice peste zi conturile de pe retele sociale. Atacatorii pot crea retele-clona si intercepta traficul clientilor cafenelei, ducand la instalarea de amenintari informatice sau chiar la aflarea datelor bancare ale celor care verifica situatia contului.

Specialistii Bitdefender recomanda ca, in baruri, restaurante sau alte locuri cu retele nesecurizate, sa evitati folosirea serviciilor bancare online sau sa faceti cumparaturi online cat timp sunteti conectati la o retea publica de Wi-Fi. Pentru terminalele mobile, este recomandata instalarea unei solutii de tip VPN ce are ca scop criptarea traficului si face dificila interceptarea acestuia de catre atacatori.

Ilustratie: Dreamstime

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: