Stiri

Zilele Biz 2021. Inovația tehnologică, între realitate și provocare la Endava România

9 nov. 2021 6 min

Zilele Biz 2021. Inovația tehnologică, între realitate și provocare la Endava România

Reading Time: 6 minute

Ce se întâmplă când cineva spune că ”noi nu avem bani să facem inovație, este prea scumpă”. Este inovația o cheltuială și este prea scumpă? La aceste întrebări a răspuns Claudiu Constantinescu, Phd, Regional Manager Central Europe, Endava România, prezent la Zilele Biz 2021.

Potrivit lui Claudiu Constantinescu cheltuiala din zona de inovație reprezintă de fapt investiția în viitor a companiilor. În vremuri normale când businessurile merg la relanti, fără să aibă provocări mari investiția în inovație nu este obligatorie sau foarte urgentă. Este din zona lucrurilor importante, dar nu foarte urgente. În momente de reset al contextului, din diverse motive, devine o prioritate extraordinară, pentru că nu mai face diferența între cine câștigă mai mult și cine câștigă mai puțin din piață, ci face diferența între cine supraviețuiește ca business și își păstrează angajații și veniturile și profitul și cine rămâne în urmă și se pierde. Din cauza asta se schimbă paradigme, când apare câte o resetare a pieței, cum este cea curentă datorată pandemiei.

”Am văzut în ultimul an și jumătate foarte multe exemple de companii care poate nu aveau un apetit de inovație, dar au fost forțate de context să intre în zona de inovație, să se adapteze foarte repede și să mute de exemplu, toate vânzările în zona de online, sau să treacă o zonă de învățare în online sau să treacă zona de onboarding de angajați în online. Altfel nu se mai puteau descurca și nu își mai puteau desfășura activitatea. Din fericire unele companii au avut o ușurință în a face acest lucru. Erau într-o zonă de digital foarte bine pusă la punct și pe care o cunoșteau, alte companii nu au avut acest lux și în zona de horeca s-a simțit o lovitură.

Pentru noi la Endava este o investiție obligatorie. Și nu e o investiție pe care o facem odată și se consideră rezolvată, nu e genul de problemă pe care o rezolvi și ai lăsat-o deoparte. Ci este genul de problemă pe care o gestionezi constant și pe care trebuie să te îmbunătățești constant. Nu este o rezolvare la problema inovației, nu există un final, există un ciclu continuu de îmbunătățire.

Este foarte important de mers în parteneriat cu clienții. Noi mergem pe zona de inovare, în parteneriat cu clienții noștri pentru a aduce inovare în piețele în care activează ei. Există și zona de inovare pur teoretică care e importantă pentru viitor, dar de foarte multe ori, trebuie să aduci în concret lucrurile.”

Claudiu Constantinescu, Phd, Regional Manager Central Europe, Endava România

Tehnologia nu este totul

Toate companiile din lumea de azi sunt foarte interconectate cu tehnologia. Nu mai este nimic fără tehnologie. Pornind de la agricultură, aviație, transport în comun, totul este interconectat. Dar inovația nu înseamnă doar tehnologie. Sunt câteva alte arii, unde se poate face inovație fără tehnologie. Tehnologia este aplicarea științei în domenii practice.

Există domenii ale științei care nu țin de IT, nu țin de software și care reprezintă totuși inovații. De exemplu, în industria de software sunt inovații care nu țin efectiv de producția de software, cum ar fi metodele de scalare ale unor programe de lucru foarte mari, unde în loc să folosim clasicele metode, se folosesc metode de scalare Agile, unde echipele sunt mult mai adaptabile. Acolo echipele îmbrățișează schimbarea și încearcă să rămână relevante pentru problema finală pe care încearcă să o rezolve și care se poate schimba în timpul desfășurării unui proiect. Un proiect poate să dureze 1, 2 3 ani, dar industria pentru care îl livrează, evoluează și ea. Și atunci trebuie să inovezi un pic și să te adaptezi continuu și să produci ceva diferit de la o lună la alta în funcție de ce este nevoie pe piață.

Inovația și inovarea nu se petrece neapărat numai în zona IT și se poate petrece în multe feluri, în general prin folosirea de idei noi pe care le aducem în domenii unde nu au fost folosite.

Cum stimulezi invoația

Cum reușești să motivezi angajații să inoveze, este una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă companiile mari. Noi mergem cu pornirea procesului de inovație de la clienții noștri uitându-ne la piețele și industriile unde activează ei și sunt câteva lucruri pe care noi le putem face mai ușor decât ei.

Un element de inovare poate veni din preluarea unor idei care se aplică foarte bine într-un anumit domeniu – de exemplu plățile electronice – și aducerea acestei idei în alt domeniu, oarecum conectat sau similar, cum ar fi piețele de asigurări sau criptomonede. Sunt multe care se pot duce dintr-o parte într-alta.

La fel se pot lua foarte multe elemente care se aplică în domeniul AI sau machine learning și se pot duce aceste elemente în zona de prevenire a fraudelor bancare sau în zona de robotică sau în zona de transporturi și optimizare logistică.
Este foarte greu pentru o companie care a funcționat 50 de ani în zona de logistică și transporturi să se gândească foarte ușor out of the box și să gândească alte idei, pentru că nu au interacționat cu alte domenii. Dar noi intervenind de la zona de strategie, crearea de idei și de producție pe mai multe verticale, putem să facem un schimb de idei și de soluții și de combinare a acestor soluții astfel încât să beneficiem de moduri de lucruri noi sau de soluții noi sau să luăm tehnologii care au fost pur teoretice într-o parte și să le punem în practică în cealaltă parte. Și asta se desfășoară în colaborare cu clienții noștri în toate sediile unde suntem prezenți.

Endava are o entitate pe care o numim Catalyst, care exact asta face. Catalizează ideile de inovare pe care le preluăm din diverse industrii și încearcă să le modifice și să le combine și să dea naștere unor idei noi pe care apoi le propunem clienților noștri.

De multe ori întrebarea cu care începem este: care este cea mai mare problemă care v-a preocupat în ultima vreme, dar din cauza zonei de business as usual nu ați avut timp niciodată să o dezvoltați. Și le cerem două trei idei, după care le luăm noi și ne gândim la ele. Punem pe masă ce am încercat în alte locuri și venim cu câteva prototipuri pe care încercăm să le aplicăm și să le lăsăm să eșueze rapid sau să iasă o scânteie interesantă. Dacă de aici rezultă un lucru care merită o investiție, mergem și o dezvoltăm împreună cu echipele noastre și echipele clientului.

Inovația companiilor în remote work

Companiile de tehnologie au fost foarte norocoase, pentru că nu au avut niciun lucru concret care să le oblige să lucreze în birouri. De asemenea, toată lumea fiind în zona IT-ului și în România unde sunt viteze foarte bune de internet. Aici este posibil fără nicio problemă să lucreze de acasă mii de oameni fără să simțim un impact imediat.

”Dar depindem de succesul clienților noștri. Și chiar dacă noi putem să lucrăm de acasă, dar dacă avem alți clienți care sunt din alt model de business, tot vom simți un impact. Totuși sunt câteva zone unde s-au văzut diferențe și unde a trebuit să facem inovații.

Endava este una din puținele companii din lume care crește într-un ritm de 25 – 35% pe an. Asta înseamnă deschiderea de sedii noi, angajarea de oameni noi, mutarea de la o tehnologie la alta.
Sunt foarte multe programe de învățare care se desfășoară în companie. Aceste programe au o componentă digitală de e-learning, pe care o organizam și înainte, dar au și nevoie de schimb de idei față în față, pentru că este mult mai productiv atunci când o echipă mică este într-un spațiu comun, desenează pe tablă, își iau notițe, experimentează, vorbesc direct peste masă și mult mai dificil pe o conferință online.

Aici ne-am obligat să vedem ce soluții găsim.

Am digitalizat toată platforma de training-uri. Acum avem o universitate virtuală: Endava University are o curriculă de la traininguri tehnice, la taininguri de softskill, tehnici de leadership, traininguri de securitate, tot ce avem noi nevoie.

Activăm în multe țări, iar asta ne-a permis să avem grupuri comune de lucru: America Latină cu Europa de Est, Berlin și Londra, între toate țările din lume. ”

Ce se va întâmpla în viitor. Munca va fi hibrid

Pandemia a adus și câteva eficiențe. Pentru salariați se elimină timpul de transport până la lucru, care poate în România este mai lejer, dar de exemplu în Bogota pentru a ajunge la serviciu este o experiență de câteva ore, iar acest timp este câștigat. Au fost câștiguri și pentru companii. Teoretic în viitor ar trebui ca să fie mai ieftine costurile pentru sedii.

Ne-am uitat ce fac alte companii, am studiat care este mecanica producerii de idei și de inovație și am trecut din această toamnă la un mod de lucru hibrid. Practic fiecare echipă are posibilitatea să se auto-organizeze. Își stabilesc anumite zile când au ceremonii pe care să le facă împreună: pornirea unui proiect, discutarea arhitecturii, planificarea modului de livrare pe care să le facă la birou. Pentru aceasta am organizat biroul pentru aceste evenimente astfel încât echipa chiar dacă nu are un loc dedicat, are o zonă la birouri, lângă care are și o zonă informală unde au loc pentru toate diagramele tehnice de care au nevoie. Și pe care o vom combina cu momente unde oamenii au nevoie de lucru individual și au nevoie de focus, pe care ne gândim că o să-l facă de acasă. Pentru că nu vor avea toate distracțiile și întreruperile pe care le pot avea la birou și astfel vor evita și timpul de commuting, iar astfel își vor focusa atenția pe taskurile individuale. Acest lucru se va face la nivelul fiecărei echipe, iar acestea vor decide când să vină la birou și când vor sta acasă.

Sediu nou pentru angajații Endava

Un proiect pilot se desfășoară la București și la Buenos Aires. Aici s-au creat foarte multe spații informale, inclusiv pe terase, cu spații de relaxare ca să permită zona de creare de idei. Nu am cules încă feedback-ul colegilor, pentru că a fost acest vârf al pandemiei.
Nu vrem să creăm o obligativite de a veni la serviciu, așa că așteptăm să scadă puțin pandemia să culegem părerile și să adaptăm birourile în continuare pentru a păstra ideea de inovație și de întâlniri față în față, fără a face prezența obligatorie în niciunul din birouri pentru un termen nedefinit de acum încolo.

Chiar dacă pandemia se va termina mâine, noi nu credem că va mai fi necesar să ne întoarcem la lucru dintr-un birou.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: