Finanțe Stiri

Ziua neagră a guvernanței corporative

21 dec. 2017 2 min

Ziua neagră a guvernanței corporative

Reading Time: 2 minute

Amendamentele adoptate de Camera Deputaţilor, privind guvernanţa corporativă, reprezintă un uriaş pas înapoi pentru companiile de stat şi România, iar riscurile de corupţie şi deteriorare a integrităţii la nivelul acestor companii cresc dramatic, atrage atenţia Greg Konieczny, CEO şi manager de portofoliu al Fondului Proprietatea (FP), într-un comunicat de presă.

„Dacă anul 2017 a fost un an dificil, marcat de încălcări flagrante, abuzuri şi atacuri sistematice împotriva guvernanţei corporative, ieri a fost de departe cea mai neagră zi din istoria guvernanţei corporative în România. Amendamentele adoptate reprezintă un uriaş pas înapoi în timp pentru companiile de stat şi România, iar riscurile de corupţie şi deteriorare a integrităţii la nivelul acestor companii cresc dramatic. Este extrem de trist să vedem cum iniţiative care au avut un impact pozitiv demonstrat, precum legislaţia guvernanţei corporative, sunt practic demolate de majoritatea parlamentară într-un ritm accelerat, propagând astfel un semnal extrem de negativ în rândul investitorilor locali şi internaţionali”, a spus Koniecnzy.

La rândul său, Johan Meyer, Co-CEO şi Co-Manager de Portofoliu al Fondului Proprietatea, a adăugat: ‘În mod evident nu au fost luate în consideraţie deloc implicaţiile complexe pe care aceste modificări le vor avea asupra pieţei locale de capital şi bunăstării companiilor de stat. Modificările vizează clar intenţia de a proteja şi îmbogăţi câţiva privilegiaţi în detrimentul şi pe cheltuiala majorităţii românilor’.

„Fondul Proprietatea este consternat de adoptarea, ieri, de către Camera Deputaţilor a unor amendamente la OUG 109/2011 privind guvernanţa corporativă, care exceptează peste 100 de companii de stat de la aplicarea acestei legi, golind-o practic de conţinut şi făcând-o inaplicabilă. Printre companiile exceptate, dintre care unele sunt listate pe bursă, se numără unele dintre cele mai valoroase întreprinderi de stat din România: Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Aeroporturi Bucureşti, Romgaz, Transelectrica, Administraţia Porturilor Maritime SA Constanţa şi CE Oltenia”, se menţionează în comunicatul Fondului.

În viziunea oficialilor Fondului Proprietatea, implicaţiile amendamentelor votate de Camera Deputaţilor includ, printre altele, eliminarea obligaţiei numirii de manageri profesionişti şi independenţi politic în conducerea executivă şi Consiliile de Administraţie ale companiilor de stat, eliminarea obligaţiei companiilor de stat privind raportarea publică şi transparentă a situaţiilor financiare anuale şi semestriale, eliminarea obligaţiei de a publica identitatea, experienţa profesională şi remuneraţia managerilor din conducerea companiilor de stat, eliminarea posibilităţii acţionarilor minoritari de a numi membri în Consiliile de Administraţie din cadrul companiilor de stat şi îngrădirea accesului acestora la informaţii din cadrul companiei, respectiv eliminarea obligaţiei companiilor de a publica in mod transparent hotărârile adoptate de către acţionari pe website-urile companiilor.

„În concluzie, Fondul Proprietatea consideră că exceptarea companiilor de stat de la aplicarea legislaţiei privind guvernanţa corporativă reprezintă o ameninţare directă pentru sănătatea lor financiară, deschizând larg uşa numirilor politice, care vor servi cel mai probabil altor interese decât bunăstarea şi dezvoltarea acestor companii. În plus, excepţiile au un impact negativ asupra investiţiilor străine şi relaţiilor internaţionale ale României. Având în vedere gravitatea acestor consecinţe, Fondul Proprietatea face un apel public către preşedintele României, Klaus Iohannis, de a trimite înapoi în Parlament spre reexaminare legea privind guvernanţa corporativă, în speranţa eliminării excepţiilor amintite în urma unei analize detaliate a potenţialelor efecte negative ale legii”, arată reprezentanții FP.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: