Lifestyle Stiri

Suprematia Europei amenintata

29 dec. 2015 2 min

Suprematia Europei amenintata

Reading Time: 2 minute

Consumul de vin este in scadere in Europa, insa in plina crestere in restul lumii

Pozitia de lider a Frantei in consumul mondial de vin (cu 43,8 litri pe an, de persoana in 2013) incepe sa fie amenintata. Consumul de vin din Europa este in scadere, fiind inregistrat un declin de 17.000 de hectolitri intr-o perioada de zece ani. Coface estimeaza ca, pana in anul 2027, cea mai mare cerere va veni din Asia. Popularitatea vinului in China va creste datorita evolutiei populatiei din clasa de mijloc, care ar putea creste de trei ori pana in 2022. Tot potrivit Coface, importurile de vin se vor mari brusc pentru a satisface cerere. In ultimii sase ani, importurile au totalizat circa 1,8 miliarde de dolari si 238.000 de tone suplimentare de vin.

Productia mondiala de vin este dominata de Italia, Franta si Spania care, impreuna aduna 48% din total. Fiecare dintre aceste trei tari are un model propriu de productie, care se bazeaza pe „pozitii de produs” complementare, identificabile in mod clar prin structurile lor de export. Pozitionarea pietei franceze se bazeaza pe crearea de valoare, raportul de calitate fiind, potrivit Coface de doua ori mai mare si, respectiv de cinci ori mai mare fata de Italia si Spania. Italia are o pozitie intermediara, in crestere fata de modelul calitativ. Cresterea Italiei in ceea ce priveste calitatea este similara cu cea a Frantei (240% pentru Italia, comparativ cu 250% pentru Franta, intre 2001 si 2014). In toate cele trei tari suprafetele cultivate sunt in scadere in conformitate cu tendintele in scadere ale productiei. Cu toate acestea, suprafata culturilor din Spania ramane in medie, cu 35% mai mare decat cele din tarile vecine. Desi Spania a devenit anul trecut cel mai mare exportator de vin din lume, are si cele mai vulnerabile trei modele in ceea ce priveste concurenta. Acest lucru se datoreaza pozitionarii scazute si nivelului mediu al liniilor de produse.

In prezent cei trei producatori europeni din top reprezinta doua treimi din exportul de vinuri, in ceea ce priveste valoarea si volumul, dar ramane de vazut daca Europa va face fata concurentei tot mai mare venita de la nivel global si daca va reusi sa isi pastreze pozitia de lider in comertul cu vin. In timp ce exportatorii traditionali rezista, productia in Europa ( cu exceptia Spaniei) se afla in declin. Acordurile de liber schimb dintre China, Australia, Chile si Noua Zeelanda ofera avantaje exportatorilor de vin, datorita scutirii de taxe. Ceea ce inseamna ca exportatorii traditionali trebuie sa faca fata concurentei de pe pozitii scazute si de pe un nivel mediu al pietei. In plus, ratele de schimb mai mici in Chile si Africa de Sud consolideaza competitivitatea in ceea ce priveste pretul.

„Sunt numerosi viticultori in Europa. In ciuda dimensiunilor mici, acestia au structuri solide, de inalta calitate. Acest lucru este confirmat, de exemplu, de faptul ca in Franta falimentele companiilor sunt rare”, spune Guillaume Rippe – Lascout, economist Coface.  „In acest stadiu, producatorii europeni, cu exceptia Spaniei, nu sufera din cauza competitiei mondiale cu produse de nivel mediu si mic. In timp ce pozitia calitativa a vechiului continent nu a fost inca pusa in discutie, a venit timpul identificarii zonelor de crestere a exportului si optimizarii managementului riscurilor”, adauga economistul Coface.

infografic-vin

Foto: Dreamstime

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: