Lifestyle Stiri

O vară la muzeu

1 aug. 2016 2 min

O vară la muzeu

Reading Time: 2 minute

Dacă veţi trece pragul Muzeului de Istorie Naturală Grigore Antipa, până la jumătatea acestei luni, veţi avea ocazia să admiraţi o reproducere la scară reală a celui mai mare animal zburător din lume, Hatzegopteryx thambema, un pterozaur care a trăit în urmă cu aproape 68 de milioane de ani pe teritoriul actual al României.

Până în data de 14 august, la Muzeul Antipa va avea loc expoziţia “Aripi peste timp”, în care cei mici, dar şi cei mai mari vor putea vedea cum arăta cel mai mare animal zburãtor din lume, Hatzegopteryx thambema. Exponatul a fost reprodus la o scală reală de catre Dino Parc Râşnov, în colaborare cu Dan Grigorescu, cel care a  descoperit fosilele Hatzegopteryx-ului pe teritoriul României.

“Ne putem mândri astăzi cu imaginea reconstituită a celui mai mare animal zburător care a trăit vreodată în întreaga lume, pe care l-am descoperit în Țara Haţegului cu mulţi ani în urmă. Această realizare nu ar putea fi cu adevărat cunoscută fără efortul şi sprijinul Dino Parc Râşnov, al Muzeului Grigore Antipa, al Muzeului de Geologie şi al celorlalte instituţii care s-au implicat cu adevărat de-a lungul timpului şi au susţinut domeniul cercetării în ţara noastră”, spune Dan Grigorescu, profesor la Universitatea din Bucureşti.

Hatzegopteryx thambema (“Înfricoşătorul zburător din Haţeg”) a fost descoperit în anul 1978 de către profesorul Dan Grigorescu în zona Haţegului. A trăit acum 68 de milioane de ani, la sfârşitul perioadei Cretacice. Cu o deschidere a aripilor de aproape 12 metri, un craniu de circa 3 metri, nemaiîntâlnit la niciun animal din trecut, cu oase puternice ale membrelor, în pofida capacităţii de a zbura, care implică uşurinţă, Hatzegopteryx thambema este cel mai mare pterozaur descoperit până acum.

Conferinta Hatzegopteryx

În cadrul expoziţiei “Aripi peste timp”, mai puteţi admira un craniu de dinozaur de 3 metri lungime şi un Triceratops. Dupã 14 august exponatele vor ajunge la Dino Parc Râşnov.

 

Triceratops
Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: