Companii Stiri

2 milioane de români suferă de oboseală funcțională

9 oct. 2019 3 min

2 milioane de români suferă de oboseală funcțională

Reading Time: 3 minute

Românii din mediul urban suferă de oboseală în proporție de 92%, însă doar 39% dintre aceștia au apelat la medic pentru a rezolva problema. Atunci când vine vorba despre soluțiile pentru oboseală la care apelează românii, 64% dintre aceștia aleg să se odihnească mai mult și 45% recurg la vitamine sau suplimente alimentare, potrivit studiului “Barometrul oboselii”, realizat de iSense Solutions pentru Mylan România, în decembrie 2018.

Oboseala funcțională sau sindromul astenic fără cauză organică este principala formă de oboseală de durată medie cu care se confruntă românii. Unul din trei români consideră că suferă de oboseală funcțională, după ce le-au fost prezentate criteriile de definire a tipurilor de oboseală. Dacă ar fi să facem raportul la populația țării noastre, putem spune că aproape 2 milioane de persoane suferă de oboseală funcțională. Cei care o resimt cel mai mult sunt angajații cu studii superioare, în proporție de 37% și cei liber-profesioniști, în proporție de 30%.

Mai bine de jumătate dintre respondenți, 64%, au precizat că se simt cel puțin la fel sau chiar mult mai obosiți decât anul precedent, categoriile profesionale care resimt cel mai mult această diferență fiind managerii, angajații cu studii superioare și studenții sau elevii.

Aproape jumătate dintre români, 49%, pun pe primul loc slăbiciunea fizică drept simptom al oboselii de orice cauză, urmată de nervozitate, cu 47% și lipsa răbdării, cu 44%. În clasament urmează migrenele și dificultățile de concentrare, ficare cu câte 39%.

Atunci când vine vorba despre percepția pe care o au românii despre oboseală, aceasta diferă de realitate, astfel că ei consideră că, în medie, doar unul din doi oameni din jurul lor suferă de oboseală. Profesiile considerate a fi cele mai afectate de oboseală sunt cele de profesor, cu34%, șofer, cu 30% și pilot, cu 26%.

Oboseala funcțională sau sindromul astenic fără cauză organică

Oboseala funcțională este aceea care nu se ameliorează după o perioadă de odihnă, ci este persistentă pe o perioadă de până la șase luni consecutive. Această astenie nu apare din pricina unei boli, ci vine pe marginea unor factori psihosociali, fizici sau psihologici cum ar fi stres, surmenaj profesional, familial sau social, suprasolicitări fizice sau mentale prelungite sau diete alimentare dezechilibrate. Cele mai afectate sunt sfera psihică, cea fizică, cea intelectuală și sfera motivațională.

“Din punct de vedere psihologic, oboseala funcțională are ca efect irascibilitate, nervozitate, lipsa răbdării. Totodată, ne afectează randamentul și funcționarea cognitivă: ne scade capacitatea de concentrare, de atenție, nu ne amintim lucruri și, ca urmare, facem mai multe greșeli sau ne scade performanța în muncă. Este important să nu minimizăm efectele oboselii și să o tratăm”, a precizat Bogdana Bursuc, psiholog clinician principal, supervizor și psihoterapeut cognitiv-comportamental.

Cei care ocupă funcții domeniul financiar sunt și cei mai obosiți – 98% dintre cei incluși în studiu au declarat că suferă de oboseală iar 42% au identificat forma de oboseală funcțională. Cei mai mulți dintre respondenți au declarat că nu mai au dorința de a face lucruri sau activități, simptomul oboselii cel mai des întâlnit la această categorie profesională în România fiind slăbiciunea fizică.

Ce putem face?

 Studiul reflectă cum românii ignoră manifestarea oboselii și o confundă cu o stare de slăbiciune generală. De acceea, cel mai important este ca persoanele care simt că se confruntă cu oboseala să se prezinte la un consult medical pentru că numai medicul poate determina corect cauzele simptomelor și poate propune soluții.

Studiul “Barometrul oboselii” a fost realizat pe un eșantion de 609 de bărbați și femei, cu vârste cuprinse între 18 și 55 de ani, care provin din mediul urban. Mai multe detalii ale studiului se regăsesc aici.

Mai multe informații despre oboseala funcțională la români, dar și cum poate fi aceasta abordată, puteți găsi aici.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: