Companii

2019, cel mai bun an pentru sectorul rezidențial românesc

10 dec. 2019 2 min

2019, cel mai bun an pentru sectorul rezidențial românesc

Reading Time: 2 minute

Sectorul rezidențial încheie anul 2019 cu cele mai bune rezultate din perioada sa modernă, atât în Capitală cât și în restul piețelor regionale majore din țară, potrivit raportului “SVN Residential Market Genome – Toamna 2019”, publicat de către SVN România.

Cea mai mare piață regională locală, Bucureștiul și împrejurimile acestuia, va atinge un nou record, fiind estimate 14.000 de locuințe finalizate, mai mult cu 24,2% față de anul trecut.  Doar în prima jumătate a lui 2019 au fost livrate cu 46,5% mai multe locuințe, comparativ cu perioada similară din 2018.

“Piața rezidențială a avut o evoluție foarte bună în ultimele luni. Numărul de tranzacții și-a revenit, înregistrându-se plusuri semnificative pe perioada toamnei, iar prețurile au rămas într-o marjă pozitivă. Gradul de absorbție este încă unul foarte bun, de peste 70% pe durata construcției, însă dezvoltatorii trebuie să fie foarte atenți în continuare și să apeleze la consultanță de specialitate”, a declarat Andrei Sârbu, CEO, SVN România.

Deși primele luni din 2019 au adus scăderi anuale de peste 16%, datele SVN România arată că numărul de tranzacții ar putea rămâne constant în comparație cu anul trecut. Numărul de tranzacții a început să crească din luna iulie, scăderea anuală încetinind până la 3,5% în luna octombrie. Accesibilitatea achiziționării unei locuințe noi este la cel mai bun nivel, în timp ce prețurile din București au înregistrat o creștere cu aproximativ 5% în ultimele 12 luni.

2019 este primul an în care segmentul middle market deține ponderea majoritară pe piața rezidențială din București iar programul Prima Casă nu mai este principala metodă de cumpărare, reprezentând aproximativ 25% din totalul tranzacțiilor finalizate.

Clujul rămâne cea mai mare piață rezidențială regională de la noi din țară, cu aproape 7.000 de locuințe vândute, atât în oraș cât și în împrejurimi. Prețurile au crescut pe toată perioada anului 2019 iar gradul de absorbție pe durata construcției a depășit 90%. Cluj Napoca este o piață rezidențială atipică, aproape 80% dintre tranzacțiile încheiate de persoane fizice au fost posibile cu resurse proprii.

Potrivit datelor SVN, Constanța și Timișoara sunt următoarele piețe rezidențiale, cu aproape 4.000 de locuințe finalizate anual.

Brașov, Sibiu, Iași și Oradea sunt restul piețelor rezidențiale în care sunt predate anual peste 1.000 de locuințe, Craiova având premisele de a intra în 2019 în rândul acestora.

Foto: SVN Residential Market Genome – Toamna 2019

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: