Analize Companii

Adio paradisuri fiscale? G7 sprijină planul lui Biden privind un impozit pe profit de minim 15% la nivel global

5 iun. 2021 < 1 min

Adio paradisuri fiscale? G7 sprijină planul lui Biden privind un impozit pe profit de minim 15% la nivel global

Reading Time: < 1 minut

Miniștrii de Finanțe din statele G7 sprijină planul administrației americane conduse de Joe Biden de a schimba radical regimul global de impozitare prin introducerea unui prag minim de 15% pentru impozitul pe profit.

Acordul realizat la reuniunea G7 din Anglia a fost anunțat de ministrul britanic de Finanțe, Rishi Sunak, pe Twitter.

G7 grupează șapte dintre cele mai importante economii democratice ale lumii: Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie și SUA. La reuniunile G7 participă și reprezentanți ai Uniunii Europene.

În luna mai, Trezoreria SUA a propus un prag minimal global de 15% în ceea ce privește impozitul pe profit. Scopul declarat este de a rezolva problema inegalității sistemului internațional de impozitare, care conține numeroase „portițe” ce permit multinaționalelor să evite plata impozitului pe profit, potrivit CNN.

Stabilirea unui astfel de prag ar putea descuraja companiile multinaționale să-și declare profitul în țări unde taxele și impozitele sunt mai mici.

„Impozitele pentru corporații au, practic, pragul minim zero în acest moment. Acest fapt a declanșat o adevărată cursă a reducerii taxelor și impozitelor pentru companii, subminând capacitatea SUA și a altor țări de a colecta sumele necesare pentru investiții critice”, se arată într-o declarație publicată pe 20 mai de Trezoreria SUA.

Printre statele care și-au exprimat rezerve legate de propunerea lui Biden se numără Irlanda, care a reușit să atragă numeroase corporații americane din domeniul tehnologiei oferind un impozit pe profit de doar 12,5%.

Președintele SUA, Joe Biden, speră să adune măcar 1,4 miliarde de dolari pentru investiții în infrastructură în urma pragului minim global de 15% propus de trezorerie.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: